• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Scentirque/informer.rs

05.12.2021

15:52 >> 15:53

VODIČ za izbor PARFEMA! Nisu svi ISTE JAČINE, kako da ih čuvate da DUŽE TRAJU?

Freepik.com

Ljubav

VODIČ za izbor PARFEMA! Nisu svi ISTE JAČINE, kako da ih čuvate da DUŽE TRAJU?

Podeli vest

Parfemi su omiljeni poklon, nešto po čemu pamtimo ljude, mesta i doživljaje, ali i nešto što odražava naš ukus i stil. Neotvoreni parfem se može čuvati do tri godine, a ako se otvore, treba ga potrošiti u roku od 18 meseci

Parfemi generalno imaju tri neprijatelja - svetlo, visoku temperaturu i vlagu. Poželjno je da bude na suvom, hladnijem i tamnom mestu, a nije dobro ni da na njega pada jako veštačko svetlo.

Edt ili edp?

Parfemi se razlikuju po svojoj jačini. Najsnažniji je parfem ili parfum čija koncentracija parfemskih ulja iznosi 15-30 posto. Eau de parfum sadrži od osam do 18 posto parfemskih ulja, Eau de toilette od četiri do osam posto, a Eau de Cologne koji je namenjen muškarcima sadrži od dva do pet posto.

Foto: Shutterstock

Koncentracija mirisa tako određuje samu cenu parfema, pa ćete za 'parfum' izdvojiti pravo malo bogatstvo, dok će 'Eau de toilete' biti isplativiji, ali i će se i brže potrošiti. 

Mirisi su podeljeni u pet grupa: 

* cvetni
* citrusni
* puderasti
* biljno-papratni
* duvansko-kožni

Biranje parfema

Nakon jutarnjeg tuširanja nemojte nanositi hidratantnu kremu, losion, dezodorans niti parfem. Bilo bi idealno da jedan dan prođe da uopšte ne stavite parfem koji ste dotad upotrebljavali ako imate nameru da isprobavate i kupujete novi miris. Čulo mirisa najslabije radi ujutro, pa tada nije dobro niti birati parfem.

Pri isprobavanju parfema nemojte uzimati više od tri bočice odjednom, jer ljudski nos ne može u kratkom vremenu da raspozna više mirisa od toga. Pričekajte par minuta da se mirisi 'raščiste', ili pomirišite spoljašnji deo šake. To će pročistiti nos, osim ako ste i na nju nanosili parfem.  

Foto: pexels.com

S obzirom na to da parfem menja svoj miris u zavisnosti od hormona i svojstva kože na kojoj se nalazi, savetuje se da testirate parfem i tek se sutradan vratite po njega.

Trikovi za duže trajanje

Važno je da vam se parfem koji koristite ne kosi s dezodoransom, pa je tako najbolje birati mirise iste baze - recimo puderasti s puderastim, cvetni s cvetnim...

Parfem se nanosi na mesta velike cirkulacije, odnosno kod većih žila kucavica - na unutrašnju stranu laktova, vrat i unutrašnju stranu ručnog zgloba. Ako koristite toaletnu vodu, biće vam potrebno četiri do pet 'šprica', a s parfemom nemojte prskati više od tri puta, piše Scentirque. Ukoliko želite da se miris zadrži duže, kapite malo mirisa na odeću ili kosu.

Foto: pexels.com

Takođe, količinu parfema diktira i tip kože, pa recimo masna koža bolje upija i duže zadržava miris te su potrebne manje količine. Oni sa suvom kožom trebaće veće količine, a savetuje im se da izbegavaju cvetne note jer s njihove kože brže 'hlape'.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

ZSO da se formira što pre! Makron očitao lekciju Aljbinu Kurtiju
Politika

ZSO da se formira što pre! Makron očitao lekciju Aljbinu Kurtiju

Predsednik Francuske Emanuel Makron poručio je danas u telefonskom razgovoru sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem da pridaje veliki značaj napretku u formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) i istakao posvećenost dijalogu Beograda i Prištine, saopštila je Jelisejska palata.

23.04.2024

22:02

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija