• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

08.12.2021

14:16

HLADNA STOPALA ukazuju na OVE zdravstvene PROBLEME! A evo šta znači ako imate ISPUCALE PETE i ŽUTE NOKTE

Shutterstock

Ljubav

HLADNA STOPALA ukazuju na OVE zdravstvene PROBLEME! A evo šta znači ako imate ISPUCALE PETE i ŽUTE NOKTE

Podeli vest

Stručnjaci tvrde da samo na osnovu nekih pregleda mogu da utvrde dijagnozu u kakvom nam je stanju ceo organizam

 Tako i na pogled na naša stopala mogu da otkriju da li imamo problem sa dijabetesom, anemijom, srcem ili bubrezima. Bez obzira na to koliko pažnje poklanjate svojim stopalima, postoje neka stanja koja ne možete ignorisati.

Evo nekih problema sa stopalima i šta oni mogu da znače.

1. Hladna stopala

Možda vas muči: Hipotireoza ili anemija

Ako se često žalite da su vam stopala "led ledeni" i čak i na spavanje idete u čarapama, možda bolujete od hipotireoze, poremećaja rada štitne žlezde, pri čemu ona ne proizvodi dovoljno hormona koji regulišu metabolizam. Spor metabolizam pokazuje se i tako što telo ne može da zadrži toplotu, pa su vam ruke i noge uvek hladne.

- Međutim, postoje i drugi razlozi za hladne noge, koji mogu biti - anemija, dijabetes, Rejnoov fenomen, hipotireoza i drugi ređi uzroci koje treba proveriti s lekarom - kaže dr Dina Gohil.

Foto: unsplash.com

Stopala

Ako su vam stopala hladna, predlaže načine na koje ih možete ugrejati:

Redovno masirajte stopala od pete do prstiju
Nosite toplije čarape sa mešavinom vune i izbegavajte pamuk

Nosite obuću koja pomaže zadržavanju toplote
Isprobajte grejače za stopala
Izbegavajte kofein, jer to izaziva sužavanje krvnih sudova, što može ograničiti protok krvi do ekstremiteta

 

2. Oticanje stopala

Možda vas muče: Edem ili bolesti srca, jetre ili bubrega

Najčešći razlog za oticanje stopala je zadržavanje tečnosti usled dugog stajanja ili sedenja. Postoje i drugi razlozi zbog kojih noge mogu da otiču kao u trudnoći, ali i zbog problema sa venama, povrede stopala, zbog dijabetesa, bolesti srca, jetre ili bubrega, pa čak i nuspojava lekova.
Kad su natečene, podizanje nogu vrlo je korisno, jer će to pomoći telu da tečnost nastavi da "cirkuliše", a otok će se smanjiti.

3. Žuti nokti

Možda vas muči: Sindrom žutih noktiju

Žutilo na noktima obično uzrokuje blaga pojava lako izlečivih gljivica. U retkim slučajevima može biti i simptom ovog poremećaja koji je povezan s nedijagnostikovanim disajnim problemima i limfedemom - stanjem koje prouzrokuje zadržavanje tečnosti i izaziva oticanje ruku ili nogu.

Foto: Shutterstock

4. Povećan nožni palac

Možda vas muči: Giht

Giht se smatra jednim od najbolnijih vrsta artritisa, a javlja se kad se nivo mokraćne kiseline podigne do tačke na kojoj se oštri kristali nakupljaju u zglobovima. Iako nije poznato zbog čega se to događa, mokraćna kiselina se često gomila u zglobovima nožnog palca.

5. Ispucale pete

Možda vas muči: Nedostatak vitamina, gljivična infekcija

Ispucale pete, poznate i kao pukotine ili ragade, vrlo su česte i lako uočljive. Mogu biti bezbolne i površne ili duboke i vrlo bolne. Pojavljuju se kao rezultat gubitka vlage u petama.
Neki od najčešćih uzroka su gojaznost, starenje, trudnoća, hipotireoza, dijabetes, gljivična infekcija, nedostatak vitamina i biomehanička neravnoteža poput ravnih stopala.
Da biste sprečili pucanje kože na petama, pobrinite se da pijete dovoljno vode, upotrebljavajte turpiju za pete ili dobar tretman s kremom nekoliko puta nedeljno.

6. Grčevi

Možda vas muči: Nedostatak minerala

Iako je čest uzrok grčeva u stopalima dehidracija (pazite da pijete dovoljno vode tokom celog dana), u nekim situacijama neravnoteža elektrolita može prouzrokovati nagla grčenja mišića u stopalima, čime signalizira da telu nedostaje nužnih minerala poput kalijuma, magnezijuma i kalcijuma.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Oglasio se PS SE - Evo kako se "peru" nakon SRAMNE ODLUKE
Politika

Oglasio se PS SE - Evo kako se "peru" nakon SRAMNE ODLUKE

Parlamentarna Skupština Saveta Evrope (PSSE) saopštila je večeras da je usvojila preporuku da se tzv. Kosovu odobri da postane član Saveta Evrope (SE) i odlučila da prati ispunjavanje obimne liste obaveza za pristupanje, od kojih bi pitanje formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO) trebalo da bude uključeno u buduće razmatranje Komiteta ministara SE o zahtevu tzv. Kosova za pristupanje SE kao post-pristupna obaveza.

16.04.2024

22:13

Debata bila neravnopravna, SE se pretvara u političku organizaciju - Grubješić o sramnom glasanju PS SE
Politika

Debata bila neravnopravna, SE se pretvara u političku organizaciju - Grubješić o sramnom glasanju PS SE

Stalna predstavnica Srbije pri Savetu Evrope Suzana Grubješić izjavila je večeras da je debata u Parlamentarnoj skupštini SE o prijemu tzv. Kosova bila neravnopravna i naglasila da su izveštaj i čitava sprovedena procedura bile protiv osnovnih principa, vrednosti i normi na kojima ta organizacija počiva, a koja se prema njenoj oceni, sve više pretvara u političku organizaciju.

16.04.2024

22:06

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Edvard Snouden upozorava: NSA za par dana preuzima internet
Planeta

Edvard Snouden upozorava: NSA za par dana preuzima internet

Novi amandman kontroverznog Zakona o nadzoru stranih obaveštajnih službi dramatično proširuje spisak entiteta koji su u obavezi da pomaže Nacionalnoj bezbednosnoj agenciji (NSA) u njenim špijunskim praksama, ali o tome jedva da ima reči u medijima

16.04.2024

22:31

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija