• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje/M. Jovanović

13.12.2021

11:57

OTICANJE DESNI znak za UZBUNU! Da ne ostanete BEZ ZUBA - uzrok je KLJUČ LEČENJA!

Shutterstock

Ljubav

OTICANJE DESNI znak za UZBUNU! Da ne ostanete BEZ ZUBA - uzrok je KLJUČ LEČENJA!

Podeli vest

Postoje razni uzroci zbog kojih može doći do ovih promena na sluzokoži u usnoj duplji, a postoje i različita rešenja za ove probleme

Pravilno održavanje oralne higijene smatra se osnovom sprečavanja oboljenja usta i zuba. Pranjem zuba uklanjaju se ostaci hrane i naslage koje predstavljaju glavne uzročnike u nastanku karijesa i parodontalnih oboljenja. Jedan od veoma učestalih problema koji se javlja jeste oticanje desni. Naizgled bezazlen problem može biti ozbiljan znak za uzbunu.

Desni predstavljaju deo sluzokože u usnoj duplji koja okružuje svaki zub. Zdrave desni su svetlo ružičaste boje, bez prisutnog otoka i bez krvarenja. Ukoliko su oko zuba prisutni otok desni, crvenilo, krvarenje, gnoj ili bol, tada govorimo o zapaljenju desni. Postoje razni uzroci zbog kojih može doći do ovih promena na desnima. Bakterije izazivaju zapaljenje desni, pa samim tim i njihovo oticanje. Ovo ne mora uvek da bude bolno stanje, ali su takve desni često vrlo crvene i lako krvare na dodir.

Foto: Shutterstock

Bakterije izazivaju zapaljenje desni, pa samim tim i njihovo oticanje

Oticanje desni u trudnoći

U toku trudnoće, zbog uticaja hormona, desni mogu biti uvećane. Ovo uvećanje može biti blago, ali u nekim slučajevima može biti i značajno. Uz uvećanje desni prisutno je i krvarenje, koje se dešava i na najblaži pritisak. Ukoliko u toku trudnoće primetite da vam desni krvare i otiču, potrebno je da se javite svom stomatologu, koji će detaljnim čišćenjem svih zuba olakšati ovo stanje i pomoći da se otok i krvarenje smanje. Obroke u toku dana treba grupisati na tri ili četiri obroka, posle kojih ćete oprati zube. Savetuje se da se izbegava grickanje hrane pomalo u toku celog dana. Nakon porođaja i stabilizacije hormona u organizmu, desni će se vratiti na svoje pređašnje stanje.

Svaka prisutna infekcija u organizmu je znak za uzbunu, to je slučaj i sa zubima. Zbog svog položaja u našem telu, zubi mogu da utiču na udaljene organe. Kod zdravog organizma, inficiran zub retko kada može da izazove udaljenu infekciju i zadržava lokalni karakter. Oticanje desni treba shvatiti ozbiljno, zbog toga što, ukoliko se ova vrsta zapaljenja ne reši na vreme, ono prelazi u hronični proces, odnosno u paradentozu. Kako biste rešili problem oticanja desni, potrebno je posvetiti se pronalaženju uzroka, a njih može biti nekoliko:

Posledica iritacije

Iritacija desni može da nastane kada su na zubu prisutni karijes ili neadekvatna plomba. Takođe, preširoki rubovi navlaka, faseta ili mostova imaju isti uticaj. Desni na ovom mestu otiču i krvare. Celo stanje dodatno otežava i hrana koja se na ovim mestima zadržava. Oticanje desni kao posledica iritacije rešava se uklanjanjem te iritacije. To znači da će popravkom zuba, zamenom neadekvatne plombe ili zamenom neadekvatne navlake nestati i otok desni.

Foto: Shutterstock

U trudnoći perite zube posle svakog obroka 
Posledica povrede

Povreda desni može da se dogodi prilikom pranja zuba ili prilikom žvakanja. Oštra korica hleba ili kost od ribe mogu lako da oštete sluzokožu. Na mestu povrede se pored otoka vidi i mala ogrebotina. Ovo stanje nije opasno za desni i uglavnom prolazi samo od sebe u roku od nekoliko dana. Povreda desni koja nastaje kao posledica udarca u predelu usta je ozbiljnije stanje. Desni na tom mestu mogu da krvare i da budu nagnječene. U slučaju ove vrste povrede potrebno je da se u što kraćem roku javite stomatologu kako bi se utvrdilo da li su povređeni i zubi.

Virusne infekcije ili alergija

U sklopu nekih virusnih infekcija može se, pored opštih simptoma (temperature, malaksalosti, respiratornih simptoma), javiti i oticanje desni. Ovo stanje je prisutno oko više zuba, ponekad čak i oko svih zuba. U ovakvoj situaciji je potrebno da svom lekaru ili stomatologu navedete koje sve simptome imate i da se u skladu sa tim prepiše odgovarajuća terapija, koja će, pored uticaja na opšte simptome, imati uticaj i na smirivanje simptoma na desnima. U slučaju alergijske reakcije, terapija koju lekar prepiše radi smirivanja svih simptoma uticaće i na smirivanje simptoma na desnima.

Foto: Shutterstock

Desni mogu da otiču i od učestalog disanja na usta
Problemi sa sinusima

Kod osoba koje imaju problem sa sinusima desni otiču kao posledica učestalog disanja na usta. Ovaj otok se javlja oko prednjih zuba, na mestu gde su desni pod direktnim uticajem vazduha koji se udiše. Ovaj problem nije moguće rešiti dok se ne reši prohodnost nosa. U ovoj situaciji može pomoći detaljno održavanje oralne higijene kako hrana i bakterije ne bi dodatno uticale na uvećanje desni, a treba i unositi veću količinu vode u toku dana.
 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija