• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

17.12.2021

19:26

OVO SU ZNACI DA VAŠ PAS ZAISTA UŽIVA! Evo pokazatelja da ljubimac živi fantastično!

pixavay

Ljubav

OVO SU ZNACI DA VAŠ PAS ZAISTA UŽIVA! Evo pokazatelja da ljubimac živi fantastično!

Podeli vest

Psi nam svojim gestovima i ponašanjem sugerišu kako se osećaju. Pomoću ovoga ćemo saznati da li naš ljubimac zaista uživa

Ovih pet stvari su najvažnije za svakog psa:

1. Doživljavate ga kao životnog saputnika i predanog prijatelja

Svako ko ulogu psa prepušta samo kućnom ljubimcu očigledno nikada nije upoznao čistu radost vlasnišva pasa. Ne kaže se džabe da su psi najbolji čovekovi prijatelji, a kada ih tako i doživljavate, oni će to sigurno osećati. To takođe znači da se brinete za svog psa onako kako se brinete i za sebe.

Foto: Pexels

Zlatni retriver

2. Hranite ga odgovarajućom hranom

Da li ste primetili da pas kruži okolo u uskom krugu sve dok ne pronađe udobno mesto i položaj za spavanje? To je zato što su evolucijski psi spavali na otvoreno, a kruženje okolo im je pomoglo da utabaju travu za spavanje kako bi sebi napravili mekši “krevet”.

Dakle, čak i nakon hiljada godina pripitomljavanja, njihovi pseći koreni su im i dalje važni. Isto se može reći i za njihove nutritivne potrebe – hranjenje vašeg psa biološki odgovarajućom hranom (ona koja održava količinu, svežinu i raznolikost mesa) takođe je važno. Važno je da u njegovoj ishrani budu uključeni minerali poput kalcijuma, fosfora, magnezijuma i kalijuma.

3. Pas ima svoje “neuredne” trenutke

Pas je životinja i sasvim je normalno da će povremeno napraviti neki nered, poput vršenja velike nužde na neodgovarajućem mestu ili povraćanja. U svakom slučaju, sav nered koji napravi je ništa naspram onoga što vam vaš kućni ljubimac pruža – a to je bezrezevna ljubav. Samo nemojte da zaboravite na odlazak kod veterinara ukoliko kod psa primetite nesvakidašnje pojave, poput čestog povraćanja.

4. Naučio je kada je vreme za igru, a kada za spavanje

Štenci spavaju i do 16 sati dnevno, a kada su aktivni, zaista su aktivni, bez obzira na to šta pokazuje sat.

Tako se može desiti i da će vas buditi u toku noći. U odnosu na njih, stariji psi prate vaš cirkadijalni ritam i odlaze na spavanje onda kada i vi – čak možda i ranije. Dobro znaju da tokom noći nikako nije vreme za igru, pa se tog pravila strogo drže.

Foto: Pixabay

5. Fizički i mentalno je stimulisan

Izreka “Umoran pas je dobar pas” je tačna s razlogom: psima je potrebno mnogo vežbanja i stimulacije, ne samo iz zdravstvenih razloga, već i za održavanje ponašanja u dobrom smeru. Svakodnevna mentalna stimulacija im pomaže da ostanu oštroumni i, što je još važnije, da znaju kako da se izbave iz nevolje.

Od igara poput skrivača (kada sakrijete omiljenu poslasticu koju pas treba da pronađe) do zagonetki koje zahtevaju marljivost u rešavanju, svi ljubitelji pasa mogu se složiti da je odgoj dobrog psa odgovornost vlasnika.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Srpska lista sa COWEB-om o situaciji na KiM i položaju Srba!
Politika

Srpska lista sa COWEB-om o situaciji na KiM i položaju Srba!

Predsednik Srpske liste Zlatan Elek sa saradnicima sreo se danas u Kosovskoj Mitrovici sa članovima Radne grupe saveta Evropske unije za Zapadni Balkan (COWEB) i Evropske službe spoljnih poslova i tom prilikom predstavili političko-bezbednosnu situaciju na Kosovu i Metohiji i položaj srpskog naroda na ovim prostorima.

25.04.2024

13:54

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija