• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

23.12.2021

17:15

OVA BILJKA ZLATA VREDI! Čuva ceo organizam!

Ljubav

OVA BILJKA ZLATA VREDI! Čuva ceo organizam!

Podeli vest

Žalfija je jedna od najstarijih lekovitih biljaka. Latinski naziv čitavog roda Salvia potiče od latinske reči salvare, što znači spasti, spasavati, izlečiti, jer su je Rimljani još pre 2.000 godina veoma cenili i na razne načine upotrebljavali za lečenje

Žalfija je gorka biljka koja se koristi protiv upale grla i krajnika, prvenstveno zahvaljujući antiseptičnom delovanju esencijalnog ulja. Međutim, postoji mišljenje da se čaj od žalfije ne preporučuje za piće, već samo za ispiranje usne duplje.

Žalfija je jedna od retkih biljaka koja pomaže u sprečavanju prekomernog znojenja i deluje jako dobro kao hormonalni balanser pa se posebno preporučuje ženama u menopauzi u borbi protiv valunga, iznenadnih naleta vrućine.

Za tu namenu dobro je kombinovati žalfiju sa matičnjakom koji smiruje, ali i sa anisom koji takođe sadrži fitoestrogene supstance.

Žalfija može pomoći i u regulisanju menstrualnog ciklusa i preporučuje se kod oskudnih i bolnih menstruacija.

Foto: Shutterstock

Žalfija

Jako dobro deluje na organe za varenje. Pošto je u pitanju gorka i aromatična biljka u kombinaciji sa drugim sličnim biljkama, kao što je trava iva, smilje i pelin, deluje blagotvorno na našu jetru, pospešuje varenje, sprečava nadutost.

Kupke od žalfije se koriste protiv pojačanog znojenja nogu, što je naročito preporučljivo ljudima koji imaju atletsko stopalo, jer pored toga što deluje antiseptično protiv bakterija, žalfija deluje i fungicidno. Kandida je vrlo osetljiva na žalfiju. Ukoliko postoji sistemska kandida, može da se pije čaj od žalfije, posebno u kombinaciji sa drugim biljkama koje deluju na kandidu, kao što je list oraha ili vranilova trava.

Dok nisu otkriveni antibiotici, žalfija je bila jedan od glavnih lekova u borbi protiv bakterijskih infekcija, pa je korišćena čak i u lečenju tuberkoloze.

Osim lekovitih svojstava, žalfija je i dobar začin. Italijani je puno koriste u kuhinji, a Japanci prave tempuru od žalfije. Jako dobro se slaže uz mesa, pačetinu i svinjetinu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TOKOM PRAZNIKA IMUNITET PADA, NAJBOLJA ZAŠTITA JE JOD!
Ljubav

TOKOM PRAZNIKA IMUNITET PADA, NAJBOLJA ZAŠTITA JE JOD!

Sezona je slava i praznika, uživanja u hrani i piću sa porodicom i prijateljima. U ovom periodu, ljudi se opuste i vode manje računa o svom zdravlju, što može biti jako štetno s obzirom da pandemija koronavirusa i dalje traje, a i druge bolesti vrebaju organizme sa smanjenim imunitetom. Kako bismo imali šansu u borbi protiv infekcija, briga o telu i imunološkom sistemu treba da nam je prioritet u ovom momentu

23.12.2021

17:01

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija