• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Priroda leči sve

26.12.2021

21:43

KOJE ULJE ZOVU - TEČNO ZLATO I ZAŠTO?

Pixabay

Ljubav

KOJE ULJE ZOVU - TEČNO ZLATO I ZAŠTO?

Podeli vest

Arganovo ulje proizvodi se u Maroku gde ga nazivaju tekućim zlatom i upotrebljavaju vekovima unazad. U drugim zemljama nosi još i nazive argan ulje i marokansko ulje. Ovo zaista vredno ulje postalo je jedno od najtraženijih prirodnih sredstava za negu lepote. Arganovo ulje bilo bi od velikog značaja i u ishrani ali zbog svoje visoke cene za sada se ipak retko nalazi na trpezi

Pošto se može nabaviti i na našim prostorima, ne treba očajavati jer su za negu lica, tela i kose dovoljne i male količine ovog zaista divnog marokanskog ulja, pa je i ukupna cena na kraju zadovoljavajuća. Učinak je na kraju veliki tako da u potpunosti opravdava i potvrđuje kako svoju cenu, tako i svoj nadimak "tekuće zlato".

Drvo argana, na latinskom Argania spinosa, koje se može videti samo u pustinjama jugozapadnog dela Maroka donosi velike, okrugle, zelene plodove. Unutar njih se nalazi orah od kojeg se dobija arganovo ulje a da bi to bilo moguće on mora biti raspukao. Zatim, od raspuklog argan ploda do arganovog ulja u Maroku se ne dolazi tako lako jer ga i dan danas proizvode na tradicionalan način kao i pre više vekova. Arganove orahe razbijaju kamenom, jezgro ploda samelju, na kraju mlevenu smesu rukama gnječe i cede sve dok ne dobiju ulje. Izgledom je malo tamnije i crvenkastije od maslinovog ulja.

Foto: Pixabay

Drvo argana

 

 

Kozmetika skupa kao zlato

Procenjuje se da je za 1 litar arganovog ulja potrebno uloziti 20 sati rada i oko 100 kg svezih plodova argana, i zato je na kraju kozmetika sa arganovim uljem dosta skuplja od drugih izbora.

Tako zaključujemo i podrazumeva se da se u lekovite svrhe upotrebljava hladno ceđeno argan ulje koje pruza odličnu prevenciju od nastanka kardiovaskularnih bolesti, pospešuje cirkulaciju, snižava nivo holesterola u krvi i jača odbrambeni sistem organizma.

Pošto najčešću primenu nalazi u kozmetičke svrhe da vidimo šta je ono što arganovo ulje čini toliko dobrim za negu lepote. Arganovo ulje pored esencijalnih masnih kiselina obiluje vitaminima, posebno vitaminom E koji se uspešno bori protiv slobodnih radikala. Visok nivo esencijalnih masnih kiselina arganovom ulju daje moć hidratacije kože a pri tom koža slobodno diše. Argan ulje uz to pospešuje mikrocirkulaciju i omogućava maksimalnu prehranu ćelija kože. Kao gotovo savršeno kozmetičko sredstvo ovo marokansko ulje štiti i neguje lice, nokte, kosu i kožu. Pri tom nije zanemarljiv podatak da je arganovo ulje veoma jednostavno za upotrebu jer je sasvim celovit proizvod za negu lepote i nisu mu potrebni drugi dodaci osim obične vode.

Foto: Pixabay

Arganovo ulje se priprema na tradicionalan način

Kako se upotrebljava arganovo ulje?

Arganovo ulje za lice obično se upotrebljava dva puta dnevno, ujutru i uveče, tako što se nakon umivanja na još uvek mokro lice nanese svega kap ili dve čistog argan ulja, zatim dobro razmaže. Ovo marokansko ulje koži nadoknadjuje vlagu, umiruje upaljenu i iritiranu kožu, pomaže u lečenju akni, ekcema, reguliše lučenje sebuma, ujednačava ten, smanjuje bore, zateže, regeneriše i podmlađuje kožu. Što znači da je pogodno i korisno za sve tipove kože.

Za negu kose arganovo ulje se nanosi nakon pranja na vlažnu kosu. Kosi vraća mekoću, daje prirodan sjaj, revitalizuje oštećene krajeve i pospešuje rast kose. Ukoliko se dva puta nedeljno utrlja u koren kose i ostavi da deluje preko noći oslobodiće kožu glave od peruti jer reguliše lučenje sebuma.

Preko noći obnavlja nokte

Za negu krtih i lomljivih noktiju argan ulje se nanosi pre spavanja na vlazne ruke, utrlja u kožu i nokte da bi delovalo tokom noći

Za negu tela, takođe, nakon kupanja utrljati arganovo ulje koje će koži nadoknaditi vlagu i učiniti je nežnom i mekanom. Sprečava nastanak strija a nakon duže upotrebe može otkloniti i ožiljke na koži.

Što se tiče masnog osećaja za to ne treba brinuti jer se argan ulje brzo apsorbuje i ne ostavlja masne tragove čak ni na licu.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

PRIRODA NAM JE DALA I DAROVE KOJI ĆE NAM UBLAŽITI BOLOVE! Ovo su najpoznatiji lekovi mogu zameniti konvencionalne analgetike
Ljubav

PRIRODA NAM JE DALA I DAROVE KOJI ĆE NAM UBLAŽITI BOLOVE! Ovo su najpoznatiji lekovi mogu zameniti konvencionalne analgetike

Prirodni lekovi protiv bolova su najčešće raznorazni biljni analgetici koji mogu imati važnu ulogu kod ublažavanja boli. Biljni analgetici su se u mnogim situacijama pokazili kao idealno rešenje, s obzirom na činjenicu da je veoma teško pronaći idealan sintetički analgetik koji bi trebalo da deluje protiv bolova, bez dodatnog uticaja na druge bitne elemente centralnog nervnog sistema (svest, motorika, senzorna percepcija...). Nije zanemarljiv ni njihov negativan uticaj na sluzokožu želuca

16.12.2021

20:10

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Šta je sve lakše preko eUprave? (VIDEO)
Društvo

Šta je sve lakše preko eUprave? (VIDEO)

Nema sumnje da svako od nas pamti stresove koje smo doživeli zbog čekanja u dugim redovima i gubljenja vremena na obavljanje administrativnih poslova. Srećom, konačno možemo da odahnemo.

16.04.2024

08:00

TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)
Live TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)

Sukob u Gazi eksalira i čini se da se širi na druge frontove. Izrael odlučan da odgovori na napad Irana. Da li zaista Netanijahu gura SAD u rat protiv Irana? Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su bivši potpukovnik KOS-a Ljuban Karan i politikolog, prof. dr Vladimir Pavićević. Uživo u program iz Frankfurta uključio se i politikolog Andreja Lović koji je govorio o tome na koji način Nemačka posmatra ovaj rat. U drugom delu emisije gosti su govorili o ratu u Ukrajini. O ovoj temi govorio je i kapetan garde Branislav Živković koji se putem vajber linka uživo uključio u program.

15.04.2024

19:57

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija