• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

28.12.2021

17:16

OVAJ CITRUS JE VITAMINSKA BOMBA! Ojačajte imunitet i zasladite se!

Pixabay

Ljubav

OVAJ CITRUS JE VITAMINSKA BOMBA! Ojačajte imunitet i zasladite se!

Podeli vest

Citrusnom voću, koje se zbog bogatstva vitaminom C više jede baš u vreme virusa, dodajte još jednu vrstu. Za razliku od pomorandži, mandarina, klementina, kumkvat je malo slađi i jede se zajedno sa korom. Prvobitno je uzgajan samo u Kini, a danas je njegova proizvodnja proširena po celom svetu. Ovo voće, kao i većina citrusa, sadrži velike količine vitamina A, C i E, koji nas štite od virusa i bakterija. Evo još nekoliko razloga zbog kojih bi trebalo da probate ovo voće

Jača imunitet

Kumkvat sadrži 43,9 miligrama vitamina C na 100 grama, što je 73 odsto od preporučene dnevne doze. Zato je odličan za jačanje imuniteta, a štiti i od prehlade, gripa, kao i uobičajenih infekcija. Ova voćka je bogata kalijumom, koji održava dobar nivo tečnosti u telu, a to je od velikog značaja za dobar krvni pritisak i otkucaje srca. Pored svega toga tu su i zdrave omega-3 i omega-6 masne kiseline, poznate po velikom značaju za zdravlje kardiovaskularnog sistema. Neka se ova neobična voćka obavezno nađe u vašim jutarnjim šejkovima jer je odličan izvor riboflavina, koji dokazano ubrzava metabolizam i potpomaže probavu proteina i masti. Veoma je efektan za brz nalet energije.

Foto: Printscreen You Tube

Kumkvat


Čuvanje i kupovina

 Zdravi plodovi treba da imaju lepu tamniju narandžastu boju i treba da su čvrsti na dodir. Izbegavajte plodove koji po sebi imaju bilo kakve tačkice. Zreli plodovi na sobnoj temperaturi mogu da stoje od tri do pet dana, a u frižideru i do tri nedelje. Pre jela ovu voćku malo protrljajte među prstima da otpusti sokove i ulja, koja imaju slatkasti citrusni ukus, i na ovaj način će biti puno ukusniji. Pre nego što počnete s konzumacijom kumkvata, dobro ga operite.

Biljka za poklon

Kumkvat raste na žbunolikom stablu i ima velike zelene listove, a gaji se i kao sobna biljka, kao popularno bonsai drveće. Razmnožava se iz semenki, ali može i kalemljenjem na stablo drugog citrusnog voća. Postoje četiri vrste kumkvata, a to su nagami, marumi, meiva i hongkong divlji kumkvat.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Alkaraz: Boli me što sam propustio Barselonu!
Tenis

Alkaraz: Boli me što sam propustio Barselonu!

Španski teniser Karlos Alkaraz (20) govorio je na konferenciji za medije uoči nastupa na turniru u Madridu, a osvrnuo se i na povredu nadlaktice koja ga je na skoro mesec dana odvojila od terena.

23.04.2024

20:16

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija