• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: I. M.

02.01.2022

08:33

OSKORUŠA DIŽE I KAD GLAVA PADA! Otkrivamo zašto je rakija od divlje kruške iz donje trepče kod Čačka najtraženije piće među srpskom gospodom

Informer

Ljubav

OSKORUŠA DIŽE I KAD GLAVA PADA! Otkrivamo zašto je rakija od divlje kruške iz donje trepče kod Čačka najtraženije piće među srpskom gospodom

Podeli vest

Kažu da je rakija piće koje daje snagu, a oduzima pamet! U Donjoj Trepči, nedaleko od Čačka, ima jedna takva, koja, pored snage, vraća muškost i samopouzdanje, pa je omiljena među gospodom!

 Žestoku kapljicu od divlje kruške u ovom kraju zato zovu i vijagra od oskoruše, a ovu tajnu otkrio nam je domaćin Stanimir Cane Minić, poznat i van granica Srbije po svom čuvenom Muzeju rakije.

- Oskoruša je ove godine odlično rodila, kao retko kad. Sve što ispečem ode ko alva. Zna se ko su stalne mušterije - profesori univerziteta, lekari, inženjeri... Muški koji su je jednom probali uvek dolaze po nove količine, tvrde da ih ovo piće baš onako ohrabri u intimi - smeška se Cane.

Foto: Informer

Oskoruša
Ne škodi srcu

Stanimir Cane Minić decenijama se bavi proizvodnjom rakije. Pobrao je silne nagrade po sajmovima i skupovima, eksperimentisao, pravio je rakiju od svih vrsta voća, čak i od kupusa. Oskorušu, kaže, nikad nije reklamirao, a ona mu poslednjih godina najbolje ide, "kao da je zabranjena roba".

- Sam nisam znao da je oskoruša baš toliko dobra za te stvari. Iskren da budem, saznao sam od jednog gosta, profesora sa fakulteta sa kojim sam sarađivao. Lično mi je objasnio da je lekovita i bolja od vijagre jer ne šteti srcu. Kaže, tri čašice na dan. Tako da me više ne čudi što je tražena. I dame je vole, zovu da rezervišu. Šta da ti kažem, ova ti je muško-ženska rabota čudo jedno - priča Cane.

A u Muzej rakije...

Porodica Minić jedina u Srbiji ima i svoj Muzej rakije, koji su pohodile brojne strane novinarske ekipe, ali i turisti iz celog sveta. U buradima u podrumu čuva se rakija čak od 1941, koja je preživela Drugi svetski rat, pa i primerci od svake naredne godine, sve do današnjih dana.
Muzejski eksponati nisu na prodaju i Minići ih čuvaju za potomstvo i istoriju. U Muzeju se nalaze i sve vrste voćnih rakija od ukupno 33 vrste voća.

Reč je o najstarijoj i najsitnijoj vrsti divlje kruške. Retko rađa, a u Donjoj Trepči kod Caneta, kako kaže, ima je po zapuštenim voćnjacima, po obroncima Vujna, nekim šumadijskim selima...

- Samonikla je, kiselog ukusa i na ugriz "skuplja usta". Za jedan litar treba oko 20 kila plodova. Najveće količine propadnu, jer su sela pusta, a sve manje mladih zna koliko je korisna. Nose je i u inostranstvo - objašnjava nam Cane.

Budi seksualnu želju

Oskoruša je u narodnoj medicini poznata po svom blagotvornom dejstvu za jačanje imuniteta, a naročito kao prirodan afrodizijak i lek za impotenciju i neplodnost. U istorijskim spisima je zabeleženo da je čuveni vojskovođa Karlo Veliki zahtevao da svako domaćinstvo ima po jedno stablo oskoruše jer se još tada znalo za moći ove voćke.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija