• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

12.01.2022

13:52

LJUBAV ČINI ČUDA! Saznajte kako zaljubljenost utiče na naše zdravlje

Pixabay

Ljubav

LJUBAV ČINI ČUDA! Saznajte kako zaljubljenost utiče na naše zdravlje

Podeli vest

Naučno je dokazano da zaljubljenost pozitivno utiče i na psihu i na telo

Evo pet razloga da ne potcenjujete moć ljubavi, već da izađete i pronađete nekog posebnog.

Ljubav suzbija apetit

To što vam nije problem da preskočite dezert kada ste zaljubljeni nije samo zbog toga što ne možete prestati da mislite na svog "slatkiša". Adrenalin koji se stvara u vašem telu, pored toga što vas navodi da drhtite zbog pitanja poput "da li će zvati", "da li mu se sviđam" ili "kuda ide naša veza", suzbija i vaš apetit.

Poboljšava pamćenje

Naučnici sa Univerziteta Pavija u Italiji otkrili su da zaljubljivanje poboljšava rast novih ćelija mozga. To objašnjava zašto se bez problema setite kako se zvao najbolji drug iz vrtića vašeg novog dečka, koga vam je usput spomenuo, iako ste na sve drugo zaboravili.

Foto: Shutterstock

Ljubav

Pozitivno utiče na raspoloženje

Kada se zaljubite, vi ste non-stop euforični. Telo luči dopamin, zbog koga osećate blaženstvo, optimizam i strpljivi ste. Puni ste energije i lako se uzbudite. S druge strane, hormon vezivanja oksitocin širi osećaj miline i unutrašnje topline vašim telom svaki put kada vas partner dodirne, kada se mazite ili ste fizički intimni.

Zbog ljubavi živite duže

Prema studiji sa Univerziteta Juta, oni koju su u vezi gde su osećanja uzvraćena zdraviji su i žive duže od onih koji su sami. Naučnici smatraju da je to rezultat samopouzdanja i uzajamne brige parova.

- Ljudi su mnogo odgovorniji kada su u paru. Manje su šanse da ćete ugrožavati svoj život pušenjem, povremenim opijanjem ili opasnim navikama u ishrani ako onaj koga volite računa na vas - rekao je dr Tod Vilijams, autor istraživanja.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija