• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

18.01.2022

22:47

OVO SU SIMPTOMI RAKA JETRE! Doktori upozoravaju koje promene nikako ne smemo da ignorišemo

Ljubav

OVO SU SIMPTOMI RAKA JETRE! Doktori upozoravaju koje promene nikako ne smemo da ignorišemo

Podeli vest

Svaki karcinom se u našem organizmu razvija uz određene simptome, koje nikako ne bismo smeli da ignorišemo. Jedna od vrsti ove opake bolesti napada i jetru, a postoje jasni znaci koji ukazuju da nešto sa ovim organom nije u redu.

Prema nekim istraživanjima, od raka jetre obolevaju više muškarci, a postoji nekoliko vrsta od kojih je najčešći hepatocelularni karcinom.

Lekari tvrde da postoje simptomi koji mogu da ukažu da nešto sa jetrom nije u redu i da se u njoj razvija opaka bolest. 


Pre svega, simptomi mogu da se jave na desnoj gornjoj strani abdomena, gde je ovaj organ i smešten.

Foto: Shutterstock

Simptomi raka jetre mogu biti različiti


Američko društvo za borbu protiv raka navodi da bol i osećaj nadutosti ispod rebara mogu biti simptomi ove ubojite bolesti. Osećaj nadutosti se može javiti na desnoj strani, a može ga uzrokovati povećanje jetre, ili levoj, tada ga može uzrokovati povećanje slezine kao odgovor na rak jetre. Bol je obično tupa, ali nekad može biti zaista ozbiljna i uzrokovati čak i bolove u leđima.

Ova bolest može da uzrokuje neprijatan osećaj u stomaku, ali i bol u ramenima, navode stručnjaci. Neki bolesnici imaju mučnine ili se osećaju loše, dok drugi mogu da izgube apetit. Nacionalna zdravstvena služba navodi da simptomi raka jetre mogu uticati na probavu, pa se može pojaviti zatvor, osećaj sitosti nakon malog obroka i nadutost koja nije povezana s hranom.
Uz to, može se javiti i žutica koja se manifestuje kada beonjača i koža dobiju žutu nijansu.  Urin može biti tamniji nego inače, a stolica može biti bleđa. Isto tako, može se pojaviti kvrga na desnoj strani stomaka, osećaj umora ili nizak nivo energije, kao i gubitak kilograma, prenosi sajt "Živim"

Nažalost, rak jetre se može pojaviti i bez simptoma, a u tom slučaju se može otkriti samo nalazom krvi ili pregledom jetre.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija