• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z.I.

27.01.2022

07:12

ONA JE NAJPOZNATIJA BAKA NA INTERNETU U SRBIJI! Kuva kao ZMAJ, a o njenom prvom susretu sa MUŽEM dugo će se PIRČATI - ljubav koja traje preko 50 godina

Privatna arhiva

Ljubav

ONA JE NAJPOZNATIJA BAKA NA INTERNETU U SRBIJI! Kuva kao ZMAJ, a o njenom prvom susretu sa MUŽEM dugo će se PIRČATI - ljubav koja traje preko 50 godina

Podeli vest

Jelena Lela Petrović iz Jagodine je najpoznatija baka na Balkanu. Ona je vlasnica Jutjub kanala Bakina kuhinja, a na Fejsbuku je prati preko 100.000 ljudi. Za Informer.rs je pričala o kulinarstvu, internetu, njenom suprugu Milanu sa kojim je narazdvojna preko 50 godina...

Vaš Jutjub bakina kuhinja je jedan od najpopularnijih u Srbiji.. Kako uspevate da osmišljate nove recepte?

Moj kanal Bakina kuhinja ima blizu 340.000 članova, oko 3.000 objavljenih recepata, kao i preko 120 miliona pregleda. Kanal se u ovih par godina razvio u jednu malu televiziju i školu kuvanja. Teško je smišljati recepte, da bi svako jutro gledaoci dobili novi kompletan fil. Ali kad pesnik nauči da piše pesme, stekne naviku, a onda sve to ide jednostavno, samo ako nešto voliš. 

Da vam je neko rekao pre 20 godina da ćete biti populani na internetu sta biste mu rekli?

Ja sam na internetu od samog početka. Dosta su me ispočetka napadali hejteri i padobranci, sad već manje. Treba se sa njima suočiti i znati kako ih nadmudriti. Uvek se nađe neko ko će ti zagorčati dan iako te ne poznaje, niti komentar ima veze sa receptom. Ali na sve se čovek navikne.

Godinama ste u srećnom braku sa dekom Milanom...

Deka je moj oslonac i veliki deo tereta i on snosi, noseci namirnice, snimajući, a često i zavrne rukave pa i on po nešto skuva. 

Postoji zanimljiva priča oko vašeg prvog susreta... 

Kad se setim našeg prvog susreta u školskim danima kada sam na ulici spazila zgodnog momka koji vozio bicikl, svirnula sam za njim, on se okrenuo i skoro se sudario sa jednim kolima. To je bio trenutak kad nam je i sam Bog dao znak da smo jedno za drugo . Naša ljubav je trajala par godina da bi se venčali i evo sad smo preko 50 godina u braku.

Imate preko 100.000 pratilaca.. Kako vam prija popularnost?

 Tu su moji divni pratioci koji me podržavaju i vole i daju mi najveću satisfakciju da idem dalje.

Šta ste u horoskopu?

I on i ja smo Škorpije u horoskopu i odlično se slažemo.

Kako izgleda jedan vaš dan? Kako stižete sve da skuvate, snimite, objavite na mreže...

Kao i svaki početak bio je težak, niko nije hteo da mi pomogne i svi su krili način kako doći do uspeha, tj. kako se probiti kroz ovu džunglu interneta i pronaći svoje malo mesto u njemu. Nikad nisam sumnjala u sebe i svoj rad, jer znam sa čime raspolažem, a to je preko 50 godina rada u kulinarstvu. Međutim, ponekad ne vredi ni dobar recept ako ga ne znate lepo prezentovati, to su naslovne slike koje moraju biti velikih rezolucija i čiste. Isto tako i snimci. Uvek biram i lepu pozadinsku muziku da bi sve to zaista bilo lepo, ne samo za oko veći za slušanje. Ja sam mnogim kanalima pomogla i dala im vetar u leđa, jer ne zaboravljam kako je početak težak. Mladi bi želeli slavu da steknu preko noći, ali to se retko dešava. Mora puno rada i upornosti da se uloži da bi se postigao neki uspeh. Ima jako puno mladih koji snimaju kao ja i to veoma uspešno i recepti su im zaista kvalitetni. Mom uspehu su mnogo pomogli mediji: televizija, novinari i portali sa kojima imam odlični saradnju.

Da li je kuvanje vaša prva ljubav?

Ustajemo dosta rano, obično ja prva. Kuvam čaj, spremam doručak, stavljam ručak, a onda svako jutro isto pitanje: Šta danas snimiti za kanal. Uvek gledam da to bude raznovrsno, kuvana jela, peciva, deserti, pite itd. Gledaoci najviše vole dezerte i jela koja su brzinska i jeftina. I starinska jela su dosta zastupljena, jer imam dosta nasleđenih recepata od majke i bake. Želim sve to da prenesem mladima da sačuvaju od zaborava. Vidim da dezerte jako vole ali sve slatkiše obično kad napravim spakujem i šaljem mojim unucima, koje volimo najviše na svetu. Za sve one koji vole da kuvaju, ne postoji neki trik da bi recept uspeo, treba samo pratiti baku korak po korak, treba voleti kuvati kao i puno strpljenja i želje da se nešto nauči.

Foto: Privatna arhiva

Jelena Petrović

Odlično ste uklopili staro i novo, dobro se snalazite sa novim tehologijama.. 

Kako se tehnologija razvijala, ja sam učila i čitala na stotine tutorijala na Guglu da bih savladala programe i primenjivala ih u radu svog kanala i nekoliko sajtova.

Koja je vaša poruka mladim ljudima?

Na kanalu često ponavljam, a to se odnosi najviše na mlade, da svoju porodicu i svoju dečicu hrane zdravom hranom, kuvanim jelima i samo će tako sebi i njima obezbediti zdrav i dug život.

Podelite neke tajne recepte sa nama kako bismo obrdovali citaoce Informer.rs...

Bakina puž pogača


Potrebno je:

700-800 gr. brašna
20 gr kvasca
200 ml jogurta
100 ml. mleka
50 ml ulja
100 gr maslaca ili margarina
200 gr sira
3 jaja
 1 kašika šećera
1 kašičica soli


Priprema:

Kvasac potopiti u mlako mleko dodati šećer i mešati da se kvasac rastvori, dodati 2 jaja,  ostatak mleka, jogurt , malo ulja i zamesiti srednje tvrdo glatko testo...i ostaviti na toplom da poraste oko 30 min.

Testo razviti što je moguće tanje pa premazati celu površinu margarinom ili maslacem a zatim sirom. Polako urolovati. Oštrim nožem raseći testo po sredini sa jedne i druge strane, pa ga okrenuti na jednu sečenu stranu i jedan kraj polako uvijati u krug dok se cela rolnica ne uvije.

 Tepsiju obložiti pek papirom pa spustiti pogaću pokriti pa je pustiti 15 min. da odmori. Premazati je razmućenim jajetom posuti semenkicama i krupnom solju . Rernu uključiti na 200 stepeni C pa smanjiti na 180 pa peći pogaču 45 min. Posle 15 min. pokriti odozgo folijom da vrh ne izgori. Fantastično izgleda a ukus sjajan..

Kako napraviti pileću supu sa knedlama


Potrebno je za supu:

1/2 pileta
šargarepa,celer, peršun paštnak
1 manji krompir
1 manji prepečen luk
nekoliko zrna bibera
peršunov list
so začin

Priprema:

Jednu opranu i očišćenu šargarepu malo narendati i propržiti na malo ulja, dodati naseckano povrće dodati prepečen luk, biber i meso.



 Naliti vodom i kuvati dok se ne skuva meso. Rešetkom povaditi meso i krompir pa meso odvojiti od kostiju i vratiti u šerpu. Dodati so i malo začina
Knedle za supu 


Prvi način

U tanjir staviti na vrh male kašičice masti (može i ulja) dodati dodati 1 jaje i dobro izjednačiti , dodati 5-6 kašika griza i na vrh noža praška za pecivo izmešati.. Kašičicom vaditi  na vrh kašičice i spustiti u supu. Kuvati 2-3 min. Dodati peršunov list Naša supa je gotova.

Knedle na drugi način:

Umutiti jedno belance dobro u čvrs šne dodati žumance i malo ulja i 4 -5 kašika griza . Sve izjednačiti i vaditi kašičicom. 


Treći način:

Jedno belance umutiti u jako čvrst šne viljuškom, dodavati po malo griza oko 4 kašike ravne  dobro izjednačiti i vaditi kašičicom i spuštati u supu... Prijatno..

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija