• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav&zdravlje/M.J.

31.01.2022

12:41 >> 12:42

ZBOG ČEGA NAM OČI STALNO SUZE? Obratite pažnju i na OVE SIMPTOME!

Freepik.com

Ljubav

ZBOG ČEGA NAM OČI STALNO SUZE? Obratite pažnju i na OVE SIMPTOME!

Podeli vest

Nelagoda koja se javlja može biti prolazna, ali i uzrok ozbiljnijih oboljenja organa vida...

Preterano suzne oči su stanje kod kojeg dolazi do preteranog vlaženja oka, koje rezultira curenjem suza niz obraze. Iako je vlažnost veoma važna za zdravlje očiju, njihovo intenzivno suzenje može ukazivati na problem.

Suze podmazuju oči i ispiraju prašinu i strane čestice iz oka. One su takođe i deo imunog sistema koji štiti vaše oči od infekcija. Ali ponekad se desi da suzni kanali ne mogu da propuste sve suze i tada dolazi do suzenja oka. Iako se ovi simptomi smatraju prolaznim stanjem, oni mogu da budu znak nečeg ozbiljnijeg.

Uzrok i postavljanje dijagnoze

Za početak, treba utvrditi zbog čega vaše oči preterano vlaže. Oftalmolozi navode dva razloga: oko proizvodi više suza nego što je potrebno, suzni kanal ne propušta dovoljno suza iz oka. Kod prvog razloga, ironično, jedan od najčešćih uzroka suznih očiju je sindrom suvog oka. Ono uzrokuje nelagodu u očima i osećaj golicanja, što izaziva dodatnu proizvodnju suza.

Foto: Shutterstock

Jedan od najčešćih uzroka suznih očiju je sindrom suvog oka

Pojačano suzenje očiju tokom zime

Najčešći problem sa očima u zimskom periodu, a sa kojim se veliki broj ljudi suočava, jeste povećano suzenje očiju. Izaziva ga specifična reakcija tela koje na ovaj način pokušava da zaštiti organe vida od uticaja niskih temperatura. Takođe, svi volimo da u hladnim zimskim danima boravimo u toplim prostorijama, međutim vazduh je tada često isušen, što takođe može napraviti problem vašim očima. Upravo zato je zaštita očiju tokom zime bitna. Kada ste napolju, nosite naočare za sunce, izbegavajte zadimljene prostorije i trudite se da prostorija u kojoj boravite bude provetrena.

Ipak, dolazak do preteranog suzenja oka može biti kao posledica nekih od ozbiljnijih oboljenja poput: konjunktivitisa, nepravilnog rasta trepavica, alergija ili povrede oka. Kod drugog najčešćeg uzroka suzenja očiju javljaju se suženi ili potpuno zapušeni suzni kanali. Oni su obično posledica upale ili oticanja oka. U ovakvim situacijama javljaju se vodenaste, a često i hronično upaljene oči.

Kako smanjiti suzenje očiju

Prvo, treba uzeti u obzir sve moguće uzroke suznih očiju pre bilo kakvog lečenja. Ukoliko se radi o suvom oku, veštačke suze u obliku kapi za oči ili gela mogu pomoći. Kod prisutnosti infekcije ili upale oka, vaš lekar će prepisati antibiotske kapi ili gel.

Kako ne biste doveli sebe u ovo stanje zdravstvene nelagode, trudite se da što više odmarate oči. Odvojte bar nekoliko sati dnevno tokom kojih nećete gledati u monitor kompjutera, televizor ili mobilni telefon. Takođe, simptome možete ublažiti i masiranjem toplim oblogama, tako što ćete ih staviti na kapke i blago trljati u predelu očiju.

Foto: Shutterstock

Veštačke suze u obliku kapi za oči ili gela mogu da pomognu 
Obratite se lekaru

U većini slučajeva problem suznih očiju se uspešno rešava. U zavisnosti od uzroka, simptomi se u većini slučajeva ublažavaju već kroz nekoliko dana. U svakom slučaju, preporučljivo je posetiti oftalmologa kako ne bi došlo do dodatnog pogoršanja simptoma. Situacije u kojima je neophodno da se javite lekarima jesu ukoliko osetite bolove ili oticanje u predelu oka, zamagljen vid, crvenilo koje se ne povlači.

Foto: Shutterstock

Odmarajte oči što više i što češće 


 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) pre dva dana imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija