• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

02.02.2022

14:07

HRANA KOJA ČUVA NERVE! Magnezijum podstiče metabolizam i upravlja mišićima i nervima

banane

Ljubav

HRANA KOJA ČUVA NERVE! Magnezijum podstiče metabolizam i upravlja mišićima i nervima

Podeli vest

Ako dosad niste verovali da vam određena vrsta hrane može pomoći da sačuvate nerve i ne padate u vatru za sitnice, vreme je da probate

Nemački nutricionisti koji su sa timom psihologa istraživali uticaj pojedinih sastojaka na raspoloženje ispitanika izdvojili su listu s namirnicama koje smiruju i deluju opuštajuće, pa ih zato treba koristiti pred važne sastanke, ispite, razgovore za posao...
Proširite svoj meni ovim namirnicama.

Citrusi

Voće bogato vitaminom C smanjuje stres i normalizuje krvni pritisak, kao i nivo hormona kortizola posle neke stresne situacije. Zato se preporučuju obavezne dnevne voćne užine citrusa.

Foto: Shutterstock

Citrusi

Slatki krompir (batat)

Krompir pomaže u situacijama kada su telu potrebni ugljeni hidrati. Mnogo je korisnije jesti krompir nego osloboditi napetost slatkišima. Krompir sadrži beta-karoten i doprinosi dugotrajnoj apsorpciji ugljenih hidrata.

Šolja čaja za jake nerve

Kamilica opušta celo telo, omekšava i smiruje tkiva i mišiće. Jake doze čaja od kamilice pomažu i kod nesanice. Ova biljka je čest sastojak mešavina kada je reč o biljnom leku za smirenje.

Anis je biljka intenzivnog i karakterističnog mirisa i može da bude odlično sredstvo za smirenje. Osim što umiruje nerve, smiruje i nadutost, a može se koristiti i kod bolnih menstruacija.

Suve kajsije

Suve kajsije su bogate magnezijumom i on zauzvrat ima umirujuće dejstvo na nervni sistem. Nedostatak magnezijuma u organizmu može da izazove glavobolju, umor, pa čak i duboku depresiju.

Foto: Shutterstock

Spanać

Spanać

Ovo je još jedan bogat izvor magnezijuma. Jedna šolja spanaća sadrži skoro polovinu dnevne doze magnezijuma.

Losos

Ovde važnu ulogu imaju drugačiji elementi - masne kiseline omega-3, koje normalizuju nivo hormona stresa kortizola.

Zeleno povrće

Kupus, brokoli i drugo zeleno povrće sadrži dosta vitamina, koji su potrebni telu kada je pod stresom. Zato stručnjaci preporučuju da vam se ovo povrće nađe na tanjiru najmanje tri puta nedeljno.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija