• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

11.02.2022

18:54

OVE STVARI NIKAKO NEMOJTE PRATI U MAŠINI ZA VEŠ! Mogu trajno da se upropaste!

Ljubav

OVE STVARI NIKAKO NEMOJTE PRATI U MAŠINI ZA VEŠ! Mogu trajno da se upropaste!

Podeli vest

Postoje određene stvari koje ne smete prati u mašini za veš zato što mogu trajno da se upropaste

Pletene kape

Pletene stvari, kao što su pletene kape, ne bi trebalo da se peru u veš mašini. Istina je da se lako zaprljaju i da ih je posle svega par nošenja potrebno prati, ali se oduprite pomisli da ih ubacite u veš mašinu. Nežna vunica od koje su napravljeni ne može da podnese ciklus okretanja u bubnju, zbog čega je preporučljivo da ih perete ručno.

Foto: Pixabay

Pletene stvari, kao što su pletene kape, ne bi trebalo da se peru u veš mašini

Jastuci sa memorijskom penom

Bez obzira na to što većina jastuka može sasvim bezbedno da se pere u veš mašini, one napravljene od memorijske pene nikako ne bi trebalo stavljati u mašinu. Kada ovakvi jastuci prođu kroz ciklus pranja potpuno menjaju svju strukturu i većina postane neprepoznatljiva i drugačija pod rukom, nakon ciklusa centrifuge.

Odeća sa zapaljivim flekama

Postoje i one fleke koje jednostavno nisu kompatibilne sa mašinama za veš. Na listi stvari koje mogu ostaviti fleke na vašoj odeći, a koje ne smeju da se paru u mašinu su benzin, jestivo ulje i alkohol. Ovo važi u slučaju veće prosute količine ovakvih supstanci na komadu tkanine. U tom slučaju fleku treba natopiti sredstvom za uklanjanje fleka na bazi rastvarača, a potom ručno isprati.

Odeća sa šljokicama

Odeći na kojoj se nalaze sitne prišivene šljokice nije mesto u vašoj veš mašini. U tu grupu spadaju i lepljeni detalji, koji su previše delikatni da bi izdržali ciklus pranja. Ovakva vrsta odeće zahteva ručno pranje, a ako je reč o dugoj haljini prepunoj šljokica možete da razmislite i o  hemijskom čišćenju.

Kabanice za kišu

Kabanice za kišu su napravljene od vodotpornih materijala, što znači da ih dubinski ne možete oprati. Zbog toga, najjednostavnije ispiranje tekućom vodom pod tušem nakon što ste primetili da se zaprljala je sasvim dovoljno. Preporučljivo je takođe da se suši na otvorenom.

Tašne

Torbe nikako ne bi trebalo da se nađu u vašoj veš mašini. Pranje, čak i na vrlo niskim temperaturama, može vidno da ošteti oblik i materijal od kojeg je torba načinjena. Takođe, svi dodatni ukrasi na torbi svakako ne bi prošli neoštećeno.

Foto: Informer DN

 

Čipkana odeća

Moderne mašine imaju mnogo programa za pranje, od onih za najnežniju tkaninu do onih za zaista teško zaprljane komade odeće. Međutim, čipka nikako ne bi smela da se nađe u veš mašini. Tkanje čipkanog materijala je isuviše fino da bi izdržalo procese okretanja i ispiranja u veš mašini, pa nikako odeću sa čipkom ne perite na ovaj način.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija