• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

12.02.2022

19:02

5 SIMPTOMA DA IMATE SMRTONOSNI RAK PLUĆA Za jedan od njih nikada ne biste mogli da pretpostavite

Ljubav

5 SIMPTOMA DA IMATE SMRTONOSNI RAK PLUĆA Za jedan od njih nikada ne biste mogli da pretpostavite

Podeli vest

Jedan od najsmrtonosnijih kancera je rak pluća. Ova podmukla bolest najčešće bude otkrivena kada je u poodmaklom stadijumu i kada su lekari bespomoćni da učine nešto.

U prvim stadijumima, bolest obično nema simptome i oni obično postaju vidljivi tek u kasnijim stadijumima.

Upravo zato, veoma je važno na vreme otići kod lekara, i to čim osetite simptome koji vam se učine sumnjivim.

- Ako imate neobjašnjiv kašalj tri nedelje ili više, onda obavezno idite kod doktora koji je vam dalje reći da li će vam možda trebati dalje ispitivanje. Posebno ako ste pušač. Pušači su u povećanom riziku od raka pluća, ali nisu jedini koji su u rizičnoj grupi - rekao je doktor Amir Kan.

On kaže bi neki simptomi ove opake bolesti mogli da se preklope sa kovidom, ali da je bitno obratiti pažnju na to koliko traju.

Foto: Shutterstock

Rak pluća često bude otkriven u kasnom stadijumu

- Takođe, jedan od simptoma je iskašljavanje krvi, ali to može biti i promena u vašem glasu. Naime, ako vam je glas postao promukao, to bi mogao biti znak raka pluća - posebno ako traje tri nedelje ili više - navodi doktor i dodaje:

- Kratak dah u trajanju od tri nedelje ili više takođe može biti znak. Ako ste pušač i imate neobjašnjiv umor, gubitak težine, čak i promena oblika noktiju ako ste pušač može biti znak raka pluća. Bol u ramenu je još jedan simptom - precizirao je doktor, prenosi "San".

On je naveo primer jedne mlade žene kojoj je rečeno da ima teniski lakat, nakon što je počela da primećuje bol u ramenu. Dobila vežbe kako bi ublažila bolove, ali je postala uznemirena kada je čula pucketanje pri izdisanju.

Potom je  primetila kvržicu veličine graška na svom vratu i tada joj  rečeno da je verovatno cista ili povišen limfni čvor. Ali ona je tražila jejoš testova, a biopsija je otkrila da ima neizlečivi rak pluća.

Test kojim možete proveriti da li su vaši nokti promenili oblik, a što može biti jedan od pokazatelja opake bolesti POGLEDAJTE OVDE.

 

PET SIMPTOMA RAKA PLUĆA

1. Dugotrajan kašalj i iskašljavanje krvi

2. Promene u glasu

3. Kratak dah

4. Gubitak težine

5. Oblik noktiju

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija