• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav/zdravlje/stetoskopinfo

28.02.2022

13:00

Kad je IMUNI SISTEM u DISBALANSU! HAŠIMOTO se teže otkriva nego što se leči!

Shutterstock

Ljubav

Kad je IMUNI SISTEM u DISBALANSU! HAŠIMOTO se teže otkriva nego što se leči!

Podeli vest

Zamor, malaksalost, problemi sa težinom ili srcem mogu lako da se zamaskiraju u neku drugu bolest ili ostanu ispod radara dugi niz godina, što se neretko dešava...

U Sjedinjenim Državama na svakih 100 ljudi, pet osoba boluje od Hašimotove bolesti, autoimunog oboljenja koje slabi (napada) štitastu žlezdu. Za Srbiju ne postoje precizni podaci, ali procene su da pogađa svakog šestog ili sedmog stanovnika ovih prostora. Zamor, malaksalost, problemi sa težinom ili srcem mogu lako da se zamaskiraju u neku drugu bolest ili ostanu ispod radara dugi niz godina, što se neretko dešava, mada neprepoznata bolest s vremenom dovodi i do težih posledica (u ekstremnim slučajevima do kome i smrti). Dobra vest je da je lečenje vrlo jednostavno.

Foto: Shutterstock

Štitna žlezda se nalazi sa prednje i bočne strane grkljana i dušnika
Šta nije u redu?

Hašimoto tireoiditis je autoimuno oboljenje gde ćelije imunog sistema napadaju i razaraju tkivo štitaste žlezde, zadužene za proizvodnju T3 - trijodtironina i T4 - tiroksina, hormona koji regulišu metabolizam telesnih ćelija. Simptomi ne moraju da se pojave na početku, a kako zapaljenje napreduje, opadaju hormoni štitaste žlezde, što vodi u hipotireoidizam. Hašimotova bolest je, inače, najčešći uzrok hipotireoze i javlja se kod oba pola, nešto češće kod žena posle 40. godine, a beleže se slučajevi i kod tinejdžera.

Foto: Shutterstock

Pravilna ishrana za pravilan rad štitne žlezde

Na tanjiru

Ukoliko vam je dijagnostikovan Hašimoto, u svoju ishranu treba da uvrstite plavu ribu, kao što su tunjevina, skuša, haringa, losos, koja je bogata selenom i omega-3 masnim kiselinama, morske plodove i školjke. Takođe se preporučuje veći unos žitarica, integralni pirinač bogat selenom, orašasti plodovi, semenke suncokreta, citrusno voće, banane, jagode, šljive, a od povrća su posebno značajni šargarepa i paprika.

Namirnice koje usporavaju apsorpciju joda (potrebnog za sintezu tiroidnih hormona) i koje treba izbegavati jesu kupus, kelj, kikiriki, senf, soja, brokoli, laneno seme. Ne treba ih u potpunosti izbaciti iz ishrane, već ih konzumirati maksimalno do dva puta nedeljno i nikada više njih u isto vreme.

Mogući uzroci

Tačan uzrok bolesti još uvek nije poznat, mada je često nasledna, a kao glavni okidači navode se virusi, infekcije, psihofizički stres, zračenje. Ono što je specifično za Hašimoto jeste to što je u uznapredovaloj fazi često udružen sa drugim autoimunim bolestima, kao što su reumatoidni artritis, lupus, Sjogrenov sindrom, celijakija, psorijaza, multipla skleroza i druge.

Mnoštvo blagih simptoma

Postoji pet nivoa razvoja Hašimotove bolesti. U prvoj fazi osoba nema znakove bolesti i hormoni su u granicama referentnih vrednosti. Još uvek nema pojave antitela u krvi (ona su signal da je reč o autoimunoj bolesti), a ova faza zove se i nulta faza. U drugom stadijumu imune ćelije počinju napad na štitnu žlezdu i počinje stvaranje antitela, dok su hormoni tiroidne žlezde još uvek u graničnim vrednostima.

U trećem stadijumu štitasta žlezda polako počinje da gubi sposobnost sinteze hormona. Raste TSH hormon (on stimuliše štitastu žlezdu da proizvodi i izlučuje svoje hormone), dok su T3 i T4 u redu. U četvrtoj fazi veći deo štitne žlezde je razoren, a testovi pokazuju značajan pad tireoidnih hormona (T3 i T4). Tada se najčešće dijagnostikuje Hašimoto i počinje se sa lečenjem, dok se u petom stadijumu javljaju i druge autoimune bolesti.

Foto: Freepik.com

Lista simptoma je poduža, od umora do gojenja, preko opadanja kose, srčanih problema...

Najgori scenario

Ovo stanje treba shvatiti ozbiljno jer, ako se ne leči, može da napreduje do smetenosti, stupora ili kome (miksedemska koma), po život opasne komplikacije u kojoj se usporava disanje, osoba ima epileptične napade i nedovoljan protok krvi u mozak. Miksedemsku komu mogu da podstaknu izloženost hladnoći, kao i infekcija, trauma i lekovi poput sedativa.

Lista mogućih simptoma je poduža, a uključuje: gojenje, pospanost, usporenost, zatvor, depresivno raspoloženje, zaboravnost, umor, glavobolju, usporen rad srca, nizak pritisak, bol u mišićima, otečene kapke i celo lice, zimogrožljivost, smanjeno znojenje, pad libida, opadanje kose, lomljenje i listanje noktiju, suvu kožu, promuklost... Simptomi su blagi, može ih biti tek nekoliko i nastupaju postepeno, pa se mogu pogrešno shvatiti kao depresija ili menopauza.

Sve iz krvi

Na prvom pregledu lekar se obično detaljno raspituje o simptomima, porodičnoj istoriji bolesti i opipati vrat, jer smanjenja funkcija štitne žlezde dovodi do njenog uvećanja.

Foto: Shutterstock

Lekar se prvo detaljno raspituje o simptomima, a potom se radi laboratorijska anliza

Laboratorijskim analizama utvrđuje se prisutnost antitela (anti TPO i anti Tg antitela), nivo tireoidnih hormona, kao i TSH. Ako u krvi nema antitela, može se uraditi ultrazvučni pregled prednje strane vrata i retko punkciona biopsija.

Tablete do kraja života

Ne postoji izlečenje kod Hašimoto tireoiditisa jer je i poremećaj funkcije trajne prirode. Ako je u pitanju blaga klinička slika, bez bilo kakvih smetnji, uz redovne kontrole i proveravanje hormona lečenje nije potrebno.

Foto: Shutterstock

Terapija je jednostavna, ali doživotna

U naprednijim fazama lečenje podrazumeva sintetski preparat tiroksina, koji je sličan prirodnim, nedostajućim hormonima. Reč je o tabletama koje se uzimaju doživotno, a hormoni se lako i brzo nadoknađuju i već za nekoliko meseci dovode do gubitka simptoma i normalizovanja metabolizma. Ukoliko je štitasta žlezda previše uvećana, može da se primeni hirurško uklanjanje dela ili čitave tiroide.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofa za Crvenu zvezdu! Važan igrač zbog povrede završio sezonu!?
Crvena zvezda

Katastrofa za Crvenu zvezdu! Važan igrač zbog povrede završio sezonu!?

Košarkaš Crvene zvezde Adam Hanga izgleda je završio sezonu zbog preloma šake! Iskusni mađarski košarkaš je u intervjuu za tamošnju televiziju "M1" otkrio da se najverovatnije neće vraćati na teren do kraja takmičarske godine, pošto je pre dva dana na treningu nakon jedne bezazlene situacije doživeo težu povredu.

19.04.2024

14:32

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija