• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

05.03.2022

14:44

AKO NISTE ZNALI... Ishrana vegana i vegetarijanaca  - zdravi i bez mesa

Shutterstock

Ljubav

AKO NISTE ZNALI... Ishrana vegana i vegetarijanaca - zdravi i bez mesa

Podeli vest

Mnogi danas menjaju svoj način ishrane, bilo zbog zdravlja, vere ili brige za životinjama

U poslednje vreme sve češće se priča o veganskom i vegetarijanskom principu ishrane, a iako ih često poistovećuju, jer na meniju nema mesa, među njima postoje razlike, piše Zdravaiprava.com. Ako ste rešeni da promenite dosadašnje gastro-navike, saznajte nešto više o ishrani vegana i vegetarijanaca.


VEGANI

Veganska ishrana zasniva se na žitaricama, mahunarkama, voću i povrću, dok su meso, riba, morski plodovi, med, jaja, mleko i mlečni proizvodi potpuno isključeni sa jelovnika. Oni ne nose odeću od krzna, vune, kostiju, kože, korala, bisera niti bilo kojih drugih materijala životinjskog porekla, a mnogi izbegavaju i proizvode testirane na životinjama.

Foto: pexels.com

Hrana

U organizmu vegana ima mnogo manje toksina, te je i apsorpcija hranljivih materija znatno bolja nego kod čoveka koji se hrani na uobičajen način. Jedino što nedostaje veganskoj ishrani jeste vitamin B12, kojeg ima najviše u namirnicama životinjskog porekla.

VEGETARIJANCI

Vegetarijanstvo je manje rigorozan način ishrane i podrazumeva konzumiranje namirnica biljnog porekla, žitarica, mahunarki, voća i povrća i nekih životinjskog porekla kao što su mleko, mlečni proizvodi, jaja, ali ne i životinjskog mesa.

Foto: Shutterstock

Istraživanja su pokazala da su zdraviji vegetarijanci koji konzumiraju isključivo hranu biljnog porekla nego oni koji jedu jaja i mlečne proizvode. Iako se smatra zdravim, ovakav način ishrane može da naškodi osobi koja nije umerena u hrani i piću, a pritom koristi proizvode od belog brašna i šećera, industrijsku, konzervisanu i prženu hranu. Dobro organizovana vegetarijanska ishrana može da zadovolji sve nutritivne potrebe organizma, uključujući i potrebu za proteinima i gvožđem.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija