• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

10.03.2022

16:38

4 FAZE MIGRENE KOJE MORATE DA PREPOZNATE! Razlikuju se od obične glavobolje!

Ljubav

4 FAZE MIGRENE KOJE MORATE DA PREPOZNATE! Razlikuju se od obične glavobolje!

Podeli vest

Migrena je zdravstveno stanje koje uključuje jake i ponavljajuće glavobolje. Pre glavobolje mogu se pojaviti senzorne promene koje su poznate kao aura

Nastanak migrene nije do kraja razjašnjen ali se smatra da može nastati kao posledica promena u moždanom sistemu i njegovim interakcijama sa trigeminalnim nervom.

Napad migrene se odvija u četiri različite faze, mada nisu uvek sve faze prisutne kod svakog napada, niti uobičajene kod svih obolelih.

Premonitorna faza – predglavobolja

Lekari premonitornu fazu nazivaju i predglavobolja ili faza prodroma. Uključuje grupu simptoma koji nisu bolni, a javljaju se satima ili danima pre nego što dođe do glavobolje, te je tako najavljuju.

Simptomi u premonitornoj fazi mogu uključivati neobjašnjive promene raspoloženja, žudnju za određenom hranom, ukočenost vrata, često zevanje, probleme s probavom, zatvor ili dijareju, osetljivost na svetlost, zvuk ili mirise. Ova faza je prisutna kod većine ljudi koji pate od migrene, ali je samo polovina njih svesna toga.

Foto: Shutterstock

Tokom prve faze migrene se javlja i ukočenost vrata

Faza aure

Faza aure javlja se kod trećine pacijenata s migrenom. Aura se odnosi na senzorne smetnje koje se javljaju pre ili tokom napada migrene. Obično traju 10 do 30 minuta. One mogu biti vizuelne, senzorne, motorne. Najčešće su vizuelne – određeni iznenadni poremećaji u vidu kao što su treptanje svetlosti na jednom ili na oba oka, zamagljen vid, crne mrlje koje se šire ili svetleće tačke, mozaički vid...

Senzorne aure podrazumevaju utrnulost, odnosno trnce koji kreću iz prstiju jedne šake, da bi se širili preko ruke i ramena sve do lica.

Motorne aure utiču na sposobnost osobe da komunicira i jasno razmišlja – nejasan ili konfuzan govor, problem da se nađe odgovarajuća reč, teškoće u razumevanju onoga što drugi govore, teškoće u pisanju reči ili rečenica, probleme sa jasnim razmišljanjem, snižena pažnja ili koncentracija.

Faza glavobolje

Migrenske glavobolje mogu varirati od blagih do teških, pri čemu fizička aktivnost i izlaganje svetlosti, zvuku i mirisima pogoršavaju bol. Ova faza je najteža, a može da traje nekoliko sati, pa čak i nekoliko dana.

Bol je uvek jak, „kljucajući“ i najčešće se javlja u predelu slepoočnice s jedne strane, ali može da se javi i na bilo kom drugom delu glave ili obostrano. Neretko je praćen preosetljivošću na svetlost i buku, na mirise, prisutna je mučnina, ponekad i povraćanje.

Foto: Shutterstock

Postdromska faza

Postdromska faza nastupa nakon smirivanja glavobolje. Osoba se oseća iscrpljeno, umorno ili generalno loše. Razdražljiva je i neraspoložena, teško je da se fokusira i vrati na dnevni ritam. Ova faza može takođe da traje i nekoliko dana.

Za migrenu ne postoji lek, ali određeni lekovi pomažu u ublažavanju simptoma. Takođe, promene u životnom stilu, kao što su redovno vežbanje i tehnike opuštanje, mogu preventivno delovati na buduće bolne epizode.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija