• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

11.03.2022

11:02

ZBOG OVE BILJKE SU MONASI ZDRAVI! Čisti krvne sudove i jača organizam - u manastiru je kuvaju na ovaj način

Pixabay

Ljubav

ZBOG OVE BILJKE SU MONASI ZDRAVI! Čisti krvne sudove i jača organizam - u manastiru je kuvaju na ovaj način

Podeli vest

Kopriva je korovska biljka koja se u narodnoj medicini koristi vekovima

Kopriva je veoma lekovita biljka koja pozitivno deluje na ceo organizam.

Od pamtiveka se koristi kako u narodnoj medicini tako i u kuhinji. Poznato je da su naši stari često koristili ovu biljku u ishrani, a na manastirskoj trpezi često se nalazi čorba od koprive.

Njena lekovita svojstva poznata su širom sveta, a najbolja je za čišćenje krvi. Uspešno snižava šećer u krvi i pomaže kod upale urinarnog trakta. Puna je gvožđa pa se koristi i kod problema sa anemijom.

Foto: Pixabay

Kopriva je važna za zdravlje

Čorba od koprive osim što je zdrava, pruža i neizmerni užitak za stomak. Iako u modernoj kuhinji nije toliko zastupljena, naši stari znali su da spoje lepo i korisno, pa se tako ovaj obrok često nalazi i na manastirskoj trpezi.

Čorba se sprema od mladih vrhova koprive, a kuva se svega pola sata.

Sastojci:

Litar vode

Pola kilograma vrhova koprive

Glavica crnog luka

Dve šargarepe

Tri čena belog luka

Dve kašike brašna

Dve kašike griza

Malo ulja

So, biber, peršun (po želji)

Priprema

Koprivu oprati i potopiti u proključalu vodu na kratko, zatim izvaditi i izgnječiti.

U drugoj šerpi prodinstati luk na ulju, dodati vodu i šargarepu, pa ubaciti koprivu. U toku kuvanja u lonac dodati brašno, griz i začine pa sve promešati i kuvati dok ne proključa. 

Po želji može se dodati pavlaka za kuvanje ili kiselo mleko.

Foto: Shutterstock

Čaj od koprive čisti organizam

Što je mlađa i svežija kopriva, jača su i njena lekovita svojstva. Najbolji efekat se postiže ako se čaj ne popije odmah, nego se pomalo pijucka. Čaj od koprive ne treba zaslađivati, jer on nema neugodan ukus. Po želji, čaju se može dodati malo kamilice ili mente.

 

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija