• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

11.03.2022

21:00

SUV VAZDUH LOŠE UTIČE NA ZDRAVLJE! Evo kako da prirodno osvežite prostoriju!

Pixabay

Ljubav

SUV VAZDUH LOŠE UTIČE NA ZDRAVLJE! Evo kako da prirodno osvežite prostoriju!

Podeli vest

Hladno vreme i grejna sezona sa sobom donose smanjen nivo vlage u vazduhu, što predstavlja potencijalni izvor mnogih problema. Uvreženo je mišljenje da vlaga izaziva zdravstvene probleme i da smanjenje njene količine u prostorijama može doneti samo dobro. Međutim, nije baš tako

Prenizak nivo vlage u vazduhu jednako je štetan kao i previsok. Optimalna vlažnost u kući, kancelariji i drugim prostorijama u kojima boravite tokom zime iznosi oko 45 odsto. Suv zimski vazduh može uzrokovati da vlažnost u kući opadne i ispod 15 odsto, što je dodatno pogoršano grejanjem u prostorijama. Verovatno ste i sami tokom zime iskusili neprijatan osećaj u nosu i grlu poput grebuckanja, osećaja blagog bola i dehidratacije. Simptomi sa kojima se većina suočava su suvoća grla, iritacija, svrab ili nadraženi kašalj, za koji ne znate da li je prehlada ili neka alergija.
 

U stvari, najčešći krivac jeste suv vazduh u prostoriji. Suv vazduh ne utiče loše samo na naše zdravlje već i na biljke u stanu, pa čak i na nameštaj. Ipak, postoje rešenja kako regulisati suvoću vazduha i dovesti je do optimalne.

Redovno provetravanje prostorija

Provetravanje prostorija jeste najlakši i najsigurniji način da obezbedite optimalnu vlažnost vazduha, uništite mikroorganizme i unesete svežinu u svoj dom. Dovoljno je da tri puta u toku dana otvorite prozore i provetrite prostorije na samo nekoliko minuta. Ako niste kod kuće tokom dana, sasvim je dovoljno da otvorite prozore ujutru i uveče.

Činije s vodom na grejnim telima

Činije s vodom takođe su veoma efikasne, a najbolje rezultate daju ako ih koristite u kombinaciji s provetravanjem. Nisu skupe, a veoma su korisne. Ako koristite činije za radijator, najbolje je da kupite plastične jer voda u njima najbrže ispari. Na termoakumulacionim pećima jednostavno stavite šerpu vode i ostavite da lagano isparava. Takođe, u posudu s vodom možete sipati nekoliko kapi eteričnog ulja lavande, eukaliptusa ili mente. Eterična ulja imaju antivirusna svojstva, blagotvorno deluju na disajne puteve i otklanjaju umor. Vodu u posudi menjajte svakoga dana.

Foto: Shutterstock

Oplemenite prostor biljkama


Oplemenite prostor biljkama

Sobne biljke čine vazduh vlažnijim, zato ispunite njima sve prostorije, osim onih u kojima spavate. Za prijatan ambijent i optimalnu vlažnost pobrinuće se fikus, filadendron, dracena, sobne palme, drvo limuna. Kada birate sobne biljke, bitno je da to ne budu one koje traže više vlažnosti jer ćete pogrešnim odabirom biljke samo postići kontraefekat i dodatno isušiti vazduh.

Sušite veš u blizini grejnog tela

Umesto da mokar veš sušite u kupatilu ili ostavi, radije ga iskoristite kao prirodni ovlaživač vazduha. Sušilicu stavite što bliže radijatorima ili drugim grejnim telima u kući. Voda iz veša će isparavati i ujedno održavati vlagu u vazduhu pogodnom.

Kora citrusnog voća za prvu pomoć

Ukoliko nivo suvoće vazduha u vašem domu nije zabrinjavajuć, dovoljno je za prvu pomoć koristiti i koru citrusnog voća poput limuna ili pomorandže. Ogulite koru i stavite u blizini izvora toplote kako bi njihovi mirisi isparavali i time vlažili prostoriju.

BONUS VIDEO:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija