• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav/Zdravlje/N.L.

14.03.2022

12:42

NUTRICIONISTA sastavila listu od TOP 10 NAJGORIH NAMIRNICA! Sok bez voća, čokolada bez kakaoa...

Printscreen You Tube K1 Televizija

Ljubav

NUTRICIONISTA sastavila listu od TOP 10 NAJGORIH NAMIRNICA! Sok bez voća, čokolada bez kakaoa...

Podeli vest

Zdravlje na usta ulazi, ali ne i u slučaju kada birate čips, viršle ili napolitanke. Hrana koju možete da pazarite na rafovima supermarketa je daleko od onoga što se proklamuje, tvrdi nutricionista Branka Mirković...

Tako u pašteti nema mesa, u soku voća, a u čokoladi kakaoa. I sve to ne bi bio problem, da se umesto toga u proizvode ubacuju jeftinije i nekvalitetnije zamene koje treba da nadomeste masu, miris i ukus. Tako ova hrana postaje ne samo lažna, već i nutritivno nekvalitetna, narodski štetna, kaže nutricionista Branka Mirković, koja je sastavila listu od 10 najgorih namirnica.

Foto: Shutterstock

Manje mesa, više mesnih otpadaka 
1. Suhomesnati proizvodi

Sadrže manji procenat mesa i puno otpada prilikom njegove prerade, poput kože, masnoće, grkljana, tetiva, iznutrica, glutena, soje i hemiskih prehrambenih dodataka ukusa, boje i mirisa. Na prvom mestu su viršle, kobasice tipa parizeri i paštete (ukusi se najčešće dobijaju dodavanjem veštačkih aroma). Mesari se često šale da je naziv pašteta dobila od „pa šteta da se baci“. Za njima slede kobarice koje moraju da se prže ili kuvaju (sitnije ili krupnije mlevene koje se prave od malo mesa i puno mesnih otpadaka uz dodatak veštačkih boja i aroma) i salame različitog tipa i naziva koje se prave na isti način.

Foto: Shutterstock

Birajte filete tunjevine u kvalitetnijem ulju 
2. Konzervirana tunjevina

Reč je o usitnjenim komadića tunjevine u biljnom ulju niže cene (uglavnom odpad tunjevine konzervirane u uljima najlošijeg kvaliteta i pakovane u konzerve veoma lošeg kvaliteta). Kontrolom je utrvrđeno da konzerve odpuštaju teške metale u sadržaj konzerve.

Foto: Shutterstock

Čitajte deklaracije i birajte tamniju čakoladu
3. Kondidorski proizvodi

Sve je više proizvoda koji se deklarišu kao čokolada. U suštini sadrže nizak procenat kakaoa i skoro su bez pravog kakao putera koji imaju visoku nutritivnu vrednost. Uglavnom se stavlja palmina masnoća. Sve se više prodaju i “čokolade” sa raznim punjenima koji su uglavnom od kukuruznog sirupa sa dodatkom masnoće, veštačkih boja i ukusa. Tu spadaju i kakao kremovi (tipa Eurokrem), koji su još lošiji od čokolade.

Foto: Shutterstock

Slano, masno, puno aditiva
4. Razne slane grickalice

Napravljene su od krompira i brašna sa dosta masnoće i soli sa dodatkom različitih aroma, boje i ukusa, te mirišu na roštilj, slaninu, sir, puter... Tu spadaju čips, brusketi različitog tipa i mogi drugi flipsevi.

Foto: Pixabay

Brašno, masnoća lošeg kvaliteta i kukuruzni sirup 
5. Razne slatke grickalice

Napravljene su od brašna, masnoće lošeg kvaliteta i kukuruznog sirupa koji je jeftina zamena za šećer, a obuhvataju keks, napolitanke, kao i razne vrste keksa sa krem punjenjem.

Foto: Shutterstock

Šećer, veštačka boja i aroma
6. Voćni sokovi

U pitanju su sokovi koji sadrže mali procenat voća sa dodatkom šećera, veštačkih boja i aroma.

Foto: Shutterstock

Kod melečnih proizvoda se ponekad ne zna da li su od mleka ili biljnog porekla
7. Mlečni proizvodi

Voćni jogurti imaju mali procenat voća, dosta šećera, ugljenih hidrata i želatina. Kod sireva nije dovoljno jasno naglašeno da su napravljeni od mleka ili bilnih proizvoda. U tom slučaju je dodata boja i ukus mlečnih proizvoda, gde se potrošači dovode u zabludu o kvalitetu.

Foto: Pixabay

Margarin je bogat transmasnim kiselinama
8. Margarin

U prodavnici ne možete da nađete kakao krem, keks niti slanu grickalicu bez margarina. Bogat je transmasnim kiselinama, ali treba napomenuti da nije svaki margarin loš.

Foto: Shutterstock

Deo plastike se otopi u vodi i popije
9. Flaširana voda

Pakovana je u plastične boce ili kanistre, koji su reciklirini više puta. Ambalaža je mekana i neadekvatna, najčešće porozna, pa se deo otopi u vodi.

Foto: Pixabay

Kafa se meša sa pečenim žitaricama i aromama kvalitenih kafa
10. Mlevena kafa

Najčeše se analizom utvrdi da je napravljena od kafe lošeg kvaliteta, čak uz dodatak raznih pečenih i mlevenih žitarica, pa su prilikom obrade dodate arome i ukusi kvalitetnih kafa.

 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!
Politika

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!

Narodna Skupština Republike Srbije, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, Udruženje poslovnih žena Srbije i Program Ujedinjenih nacija za razvoj, svečano su obeležili Međunarodni dan devojčica u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija, u Domu Narodne skupštine Republike Srbije.

25.04.2024

16:35

Srpska lista: Od dolaska Kurtija na vlast zabeleženo 500 napada na Srbe!
Politika

Srpska lista: Od dolaska Kurtija na vlast zabeleženo 500 napada na Srbe!

Napad i pljačka Petra Kostića (20) pre dve noći u centru Kosovske Mitrovice nedaleko od glavnog gradskog šetališta, vrtića i osnovne škole od strane grupe Albanaca je 500. etnički motivisan napad od dolaska na vlast Aljbina Kurtija što je i najbolja slika i prilika njegovog odnosa prema Srbima i svemu što je srpsko, saopštila je danas Srpska lista.

25.04.2024

16:34

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija