• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

15.03.2022

13:02

Da li MRŠAVIMO tokom znojenja?

Ljubav

Da li MRŠAVIMO tokom znojenja?

Podeli vest

Omiljeni cilj treninga neiskusnih vežbača je “dobro se oznojiti” kako bi efekt treninga bio bolji. Isto tako bi mogli da postignete i bez treninga: preznojavanjem u sauni, preznojavanjem pod nekoliko pokrivača itd

Šta je znoj?

Znoj je najvećim delom voda, manjim delom so, kalijum, amonijak i urea. Često čujemo da se znojenjem izbacuju toksini. To je samo delimično tačno. Prava eliminacija toksina iz organizma dešava se putem bubrega, jetre i debelog creva. Dakle, više od sat vremena provedenih namernim znojenjem znači čistu dehidraciju tela, putem koje se gubi na ukupnoj telesnoj masi.

Zašto se znojimo tokom treninga?

Treninzima možemo uticati na ukupni volumen krvne plazme. Gubitak vode tokom treninga potiče velikim delom iz ukupnog volumena krvi, tačnije iz plazme. Značajna količina se gubi preko kože koja se znojenjem hladi kako bi umanjila toplinu uzrokovanu fizičkom aktivnošću.  Zanimljivo je spomenuti da se prilikom mišićnog rada veliki deo tečnosti transportuje u intersticijalni prostor mišićnog tkiva, što doprinosi „pump“ osećaju koji je obožavan od strane onih koji treniraju sa ciljem isticanja muskulature.

Foto: Shutterstock

Koliko ćemo se znojiti i na kojim delovima tela zavisi o individualnoj genetskoj predispoziciji

Koliko ćemo se znojiti i na kojim delovima tela zavisi o individualnoj genetskoj predispoziciji i spoljnim faktorima poput pritiska vazduha i temperature.

BONUS VIDEO:

Šta znojenje govori o učinku treninga?

Uzmimo primer vrhunski posloženog treninga s tegovima na čijem kraju se izvodi zahtevan kraj u vidu intervala sprinta.

Zamislite utreniranu osobu koja navedeni trening provodi s ciljem redukcije masnog tkiva. Jedan dan u nedelji trenira napolju, na suncu i vrućini, a drugi put u jako rashlađenoj prostoriji. U prvom slučaju osoba će se preznojavati i bez da vežba, dok u drugom slučaju može proći i bez kapi znoja. Nema logike u tome da kažemo da je u prvom slučaju trening učinkovit, dok u drugom slučaju nije.

Puno ljudi povezuje trening sa znojenjem, pa se pogrešno zaključuje kako je trening bolji što se više znojimo i obrnuto ili da što se više znoje, više i mršave.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija