• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

16.03.2022

10:24

Mnogi se bude u 3 UJUTRU, a za to postoji RAZLOG star vekovima! Evo kako ćete rešiti taj problem!

Ljubav

Mnogi se bude u 3 UJUTRU, a za to postoji RAZLOG star vekovima! Evo kako ćete rešiti taj problem!

Podeli vest

Ukoliko ste i vi jedni od onih koji se bude u toku noći, verujemo da će vam ovo rešenje biti od koristi.

Majkl Perlis, direktor programa bihevioralne medicine za spavanje na Univerzitetu Pensilvanije, navodi da je sasvim normalno da se budite oko tri ujutru, ali to ne znači da možete lako da se vratite na spavanje.

- Prosečan čovek se budi sedam do 15 puta tokom noći i to je sasvim normalno - navodi Perlis. Ukoliko ste jedni od onih koji se bude oko tri ujutru, postoji istorijski razlog, koji doseže i nekoliko vekova unazad.

Tokom industrijske revolucije, san je bio podeljen na dva segmenta - prvi i drugi san. Kada se pojavilo veštačko svetlo, ljudi su radili i igrali se duboko u noć. Posledično, vreme odlaska na spavanje je pomereno, čime se poremetio biološki ritam, tj. 24-oro časovni ciklus tela. 

Za mnoge, 3 ujutru je zapravo prelaz iz duboke u lakšu fazu sna. U zavisnosti od toga kada zaspite, moguće je da prelazite u REM do 3 ujutru. Tokom REM faze, naši mozgovi su aktivniji, pa je buđenje dok smo u ovoj fazi verovatnije. Ipak, za neke je teško vratiti se na spavanje, nakon što se probude u to vreme.

U tom slučaju, postoje koraci koje možete preduzeti tokom dana, kako biste bolje pripremili telo za spavanje. 

Eksperti savetuju izbegavanje kofeina i šećera, kasnije u toku dana. Alkohol bi takođe trebalo da se doda na listu namirnica za izbegavanje, pred odlazak u krevet, s obzirom na to da može da prekine san tokom noći. 

S druge strane, vežbanje, pa makar i 10 minuta tokom dana, može pomoći da poboljšate vaš san i sposobnost tela da zaspi u toku noći.

Međutim, vežbanje u toku noći može da vam doda energiju, pa probajte da ga odrađujete ujutru, kad god je to moguće. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija