• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

20.03.2022

13:14

Ovih 7 NAMIRNICA će vam omogućiti RAVNIJI STOMAK! Regulišu nadutost, poboljšavaju varenje, a TREĆA je mnogima omiljena!

Ljubav

Ovih 7 NAMIRNICA će vam omogućiti RAVNIJI STOMAK! Regulišu nadutost, poboljšavaju varenje, a TREĆA je mnogima omiljena!

Podeli vest

Konzumiranjem prave hrane, možete regulisati razne zdravstvene probleme, poput nadutosti.

Usled loše ishrane, lošeg varenja i zatvora, može doći do nadutosti u stomaku, koja je često veoma neprijatna. 

Nutricionistkinja Nataša Đukić otkriva kojih je to 7 namirnica koje će vam pomoći protiv nadimanja i samim tim vas dovesti do ravnijeg stomaka:

Avokado

Avokado je veoma hranljiv, sadrži dobru količinu folata i vitamina C i K u svakoj porciji.

Takođe su bogati kalijumom, esencijalnim mineralom koji je uključen u regulisanje ravnoteže tečnosti i nivoa natrijuma kako bi se sprečilo zadržavanje vode.

Štaviše, oni su bogati vlaknima, koja se polako kreću kroz vaš digestivni trakt kako bi podržali redovnost stolice i pomogli u sprečavanju zatvora i nadimanja.

Krastavac

Krastavci sadrže oko 95% vode, što ih čini odličnim za ublažavanje nadimanja.

Konzumiranje hrane sa visokim sadržajem vode može vam pomoći da ostanete hidrirani i zadovoljite dnevne potrebe za tečnošću.

Jogurt

Jogurt je mnogima jedna od omiljenih namirnica, a prepun je probiotika, korisne vrste bakterija koje igraju ključnu ulogu u zdravlju creva.

Prema nekim istraživanjima, probiotici mogu poboljšati učestalost i konzistentnost stolice.

Štaviše, pokazalo se da probiotici smanjuju nadimanje i nadutost stomaka uzrokovane stanjima kao što je sindrom iritabilnog creva (IBS), uobičajen poremećaj koji utiče na debelo crevo.

Foto: Shutterstock

jogurt i bobičasto voće

Bobičasto voće

Bobice kao što su jagode, borovnice i kupine su pune antioksidansa, vitamina i minerala.

Takođe su bogati vlaknima. Kupine, na primer, sadrže skoro 8 grama vlakana po šoljici (150 grama).

Povećanje unosa vlakana može poboljšati zdravlje creva i omekšati stolicu da spreči zatvor i nadimanje.

Zeleni čaj

Zeleni čaj je odlična opcija da vam pomogne da ostanete hidrirani i sprečite zadržavanje tečnosti.

Prepun je antioksidansa poput epigalokatehin galata (EGCG), koji može neutralisati štetne slobodne radikale i smanjiti upalu u vašem telu.

Zeleni čaj takođe sadrži kofein, jedinjenje koje stimuliše kretanje digestivnog trakta i deluje kao prirodni laksativ, te može smanjiti nadimanje.

Celer

Celer je hranljivo povrće koje sadrži oko 95 odsto vode.

Pored visokog sadržaja vode, celer sadrži manitol, vrstu šećernog alkohola koji omekšava stolicu kako bi promovisao pravilnost tako što uvlači vodu u digestivni trakt.

Pored toga, koren povrća se smatra prirodnim diuretikom. To znači da povećava proizvodnju urina kako bi uklonio višak vode i natrijuma iz vašeg tela, što može pomoći u ublažavanju nadimanja.

Đumbir

Đumbir je biljka koja je dobro poznata po svojoj sposobnosti da smiri probavne tegobe.

Na primer, neka istraživanja pokazuju da đumbir može ubrzati pražnjenje stomaka kako bi sprečio nadimanje i dobio osećaj sitosti.

Takođe sadrži enzim zvan zingibain, koji pomaže u efikasnijem razbijanju proteina kako bi se podržalo zdravo varenje - navodi Nataša.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Informer na licu mesta, dečak iz Voluje je živ i zdrav! Hraniteljka na tabletama, evo ko je smislio monstruoznu laž! (FOTO)
Društvo

Informer na licu mesta, dečak iz Voluje je živ i zdrav! Hraniteljka na tabletama, evo ko je smislio monstruoznu laž! (FOTO)

Hraniteljku iz sela Voluja kod Kučeva (ime poznato redakciji), zaprepastila je tragična vest da je maleni A.J. (6) kojeg, kako kaže, voli više od života, tragično preminuo. Naime, u lokalnim medijima se pojavila informacija da se dete zadavilo čepom od soka u utorak 9. aprila i da je sahranjeno sutradan. Reporterka Informera uputila se na lice mesta, kako bi utvrdila šta se zapravo dogodilo.

15.04.2024

22:41

TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)
Live TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)

Sukob u Gazi eksalira i čini se da se širi na druge frontove. Izrael odlučan da odgovori na napad Irana. Da li zaista Netanijahu gura SAD u rat protiv Irana? Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su bivši potpukovnik KOS-a Ljuban Karan i politikolog, prof. dr Vladimir Pavićević. Uživo u program iz Frankfurta uključio se i politikolog Andreja Lović koji je govorio o tome na koji način Nemačka posmatra ovaj rat. U drugom delu emisije gosti su govorili o ratu u Ukrajini. O ovoj temi govorio je i kapetan garde Branislav Živković koji se putem vajber linka uživo uključio u program.

15.04.2024

19:57

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija