• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

22.03.2022

11:23

IDEALNE KOMBINACIJE ZAČINA IZ NAŠIH KRAJEVA! Origano ide uz beli luk, lovorov list ističe se uz majčinu dušicu, a paprika uz...

Ljubav

IDEALNE KOMBINACIJE ZAČINA IZ NAŠIH KRAJEVA! Origano ide uz beli luk, lovorov list ističe se uz majčinu dušicu, a paprika uz...

Podeli vest

U kulinarstvu vlada prava pomama za egzotičnim začinima, pa neke domaćice često samo zato što je nešto popularno posežu za dodacima kojima, uglavnom iz neznanja, upropaste obrok

Ako volite začine, upotrebite one koji su bliži vašem podneblju i pronađite pravu meru da bi se istakao ukus jela, a ne pokvario intenzivnim aromama, savetuju profesionalci.

Iskoristite neka od ovih pravila.

Osim ako recept to posebno ne nalaže, više od tri začina ne koristi se u jednom jelu. Izuzetak su dobro usklađene začinske mešavine koje se često koriste u indijskoj kuhinji.

Sasvim je dovoljno da upotrebite četvrtinu kašičice suvih začina po kilogramu mesa ili na pola litra supe.

Ako umesto sušenih koristite sveže začine, preporučenu dozu u receptu treba utrostručiti.

Sušeni začini koriste se na početku kuvanja, a sveži se dodaju na kraju kako bi zadržali aromu.

Uz so i biber, jedan od najčešćih začina u našoj kuhinji je i mlevena crvena paprika.

Foto: Shutterstock

Vodič kroz začine:

Ruzmarin: dobro se slaže s pomorandžinom korom, celerom i prazilukom.
Kim: njime začinite krompir, meso, variva od kelja, svež i kiseli kupus. Omiljen je začin za hleb i peciva.

Vlašac: kombinuje se s peršunom.
Bosiljak: ide uz lavandu, lovor i ruzmarin.

Mlevena paprika - s njom se slažu biber, beli luk, peršun, bosiljak i majčina dušica.

Peršun - malo proprženim peršunom začinite prženo meso i povrće, a sitno naseckanim listićima obogatite soseve i pravite namaz sa maslacem. Takođe, dodajte ga u marinade s belim lukom i maslinovim uljem.

 U mediteranskoj kuhinji omiljeni su origano i lovor.

Origano se dodaje u jela od paradajza, soseve, kao začin uz sir, gustim čorbama i specijalitetima od povrća. Dobar je u kombinacijama s belim lukom, peršunom, majčinom dušicom i bosiljkom.

Lovor služi da pojača aromu jela od mesa, posebno od divljači i odličan je u kombinaciji sa majčinom dušicom. Osušeni list lovora mora biti maslinastozelen. Ako je braon boje, ne miriše.

BONUS VIDEO:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija