• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav/zdravlje/N.L.

27.03.2022

18:25

MUŠKI PROBLEMI s GODINAMA! Šta kada je prostata u ekspanziji?

Shutterstock

Ljubav

MUŠKI PROBLEMI s GODINAMA! Šta kada je prostata u ekspanziji?

Podeli vest

Posle 40. godine mnogi muškarci počinju da imaju problem sa mokrenjem. Uzrok je uvećana žlezda prostate, a postoje načini da ovaj problem ublažite i sprečite potencijalno ozbiljno stanje kao što je kancer

U starijim godinama mnogi muškarci počinju da imaju problem s mokrenjem - imaju potrebu za češćim odlaskom u toalet i osećaju bol. Na početku vredi pregledati ormarić sa lekovima u potrazi za antihistaminicima (za lečenje alergija) i dekongestivima (za lečenje bolesti nosa) koji mogu da pogoršaju ovaj problem. Zatim razmislite o tome da promenite način ishrane i možda o tome da isprobate neke suplemente, jer mnogi od njih korišćeni pojedinačno ili u kombinaciji mogu da učine ovaj problem podnošljivijim. Ali pre nego što sami pokušate da lečite potencijalno ozbiljno stanje kao što je uvećana prostata, trebalo bi da posetite svog lekara.

Šta nije u redu?

Posle 40. godine mnogi muškarci primećuju da njihov "odvod" ne radi dobro kao što je nekada radio. Teško mokre, mlaz je slab, a završava se kapanjem. A ono što je najneprijatnije jeste da priroda zove tokom noći i ometa san. Često je uzrok benigna hiperplazija prostate, njeno nekancerogeno uvećanje. Žlezda prostate, koja proizvodi semenu tečnost, donekle je smeštena kao ogrlica oko urete, a kada se poveća, ometa protok urina. Više od polovine muškaraca preko 50 godina starosti ima neko uvećanje ove žlezde.

Foto: Shutterstock

Obavite preventivni pregled ako imate više od 45 godina, bez obzira na simptome
Čuvene biljke od pomoći

Ono što možete da probate kao pomoćno lekovito sredstvo jeste da uzimate 160 mg palme serenoe u obliku kapsula dva puta dnevno (potražite ekstrakt koji sadrži 85-95 odsto masnih kiselina i sterola). Ovaj suplement, koji sadrži ekstrakt bobica pomenute palme, po svemu sudeći sprečava dejstvo hormona koji utiču na rast problematične žlezde, a postoje dokazi i da umanjuje zapaljenje.

Prirodna posledica starenja

Benigno uvećanje prostate nastaje kao posledica nedostatka muškog hormona testosterona, hroničnih infekcija, ali je i prirodna posledica starenja muškarca. Ako osoba nema izraženih smetnji, savetuje se dijetetsko higijenski režim i kontrola na šest meseci, a ukoliko se tegobe vremenom pojačaju, ako osoba počinje da odlazi u toalet dva-tri puta noću, ili se javlja osećaj da bešika nije ispražnjena do kraja, primenjuje se terapija koja se sastoji od kombinacije dva leka. Treća vrsta lečenja je hirurško lečenje, a urolozi savetuju svim muškarcima starijim od 45 godina, bez obzira na to da li imaju smetnje ili ne, da obave preventivni urološki pregled.

Afrička šljiva koristi se naširoko u sklopu zvanične medicine u Francuskoj. Kora zimzelenog afričkog drveta, iz koje se dobija suplement, ima antinflamatorni efekat, dokazano smanjuje otok i pomaže u slučajevima prekomeronog odlaska u toalet tokom noći, a najbolje bi bilo da se posavetujete sa fitoterapeutom oko pravilnog doziranja.

Možete da potražite i ekstrakt osušenog korena koprive i uzimate 250 mg dva puta na dan. Ovaj koren pomaže da se smanji prostata, a kada se uzima sa palmom serenoom ili afričkom šljivom, pomaže tim suplementima da bolje deluju.

Prilagodite ishranu

Kada je reč o ishrani, jedite paradajz ili proizvode na bazi paradajza svakog dana ako možete. Američki istraživači otkrili su da su muškarci koji su jeli deset ili više porcija paradajza nedeljno smanjili rizik od raka prostate za više od 45 odsto. Paradajz je bogat likopenom koji smanjuje zapaljenje i oticanje prostate, a ovim antioksidansom su takođe bogate lubenice i kajsije. Možete da uzimate i suplemente likopena, a preporučena doza je 10-20 mg na dan.

Foto: Shutterstock

Paradajz se preporučuje u svim oblicima 

Osim toga, probajte da dva puta na dan dodate jednu kašiku ulja smena lana u ishranu. Ono je bogat izvor omega-3 masnih kiselina, a ove i druge esencijalne masne kiseline smanjuju upalu, te samim tim i otok. 

Narodni lek za uvećanje ove žlezde veličine kestena preporučuje da svakodnevno jedete punu šaku semenki bundeve. Ovo seme je dobar izvor cinka, minerala ključnog za njeno zdravlje.

Pre nego što popijete

Među važne preporuke spada ona da smanjite unos tečnosti u večernjim časovima, jer ćete u suprotnom češće ustajati noću. Vaš organizam ima velike potrebe za tečnošću, ali je pijte pre večere, a ne posle nje.

Foto: Shutterstock

Ograničite broj pića s kofeinom, poput kafe, čaja i gaziranih pića, a žestoka pića izbegavajte

Takođe, ograničite broj pića s kofeinom, poput kafe, čaja i gaziranih pića. Ona obično sužavaju izlaz iz bešike, stvarajući na taj način dobro poznate probleme. Kofein je i diuretik, a to je upravo ono što vam nije potrebno kad već imate problem sa noćnim ustajanjem.

Smanjite i unos žestokih alkoholnih pića jer iritiraju sluzokožu prostate, dok pivo i vino ne smetaju ako se ne unose u preteranim količinama.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija