• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav/zdravlje/M. J.

27.03.2022

15:04

KADA BOL U STOMAKU PARALIŠE! Sve o preventivi i lečenju GASTRITISA!

Ljubav

KADA BOL U STOMAKU PARALIŠE! Sve o preventivi i lečenju GASTRITISA!

Podeli vest

Gastritis je svakako bitno lečiti, jer u suprotnom može doći do razvoja ulkusa (čira), pa i karcinoma želuca...

Gastritis je naziv za upalu sluzokože želuca koja može biti akutna i hronična. Tegobe kod akutnog gastritisa nastaju naglo i traju kratko. S druge strane, kad tegobe traju mesecima i godinama, tada govorimo o hroničnom gastritisu. Gastritis je svakako bitno lečiti, jer u suprotnom može doći do razvoja ulkusa (čira), pa i karcinoma želuca. Dva najčešća faktora koji dovode do pojave gastritisa jesu infekcija Helicobacter pylori i nesteroidni antiinflamatorni lekovi. Pored njih, faktori koji dovode do pojave gastritisa su: konzumiranje nikotina, način ishrane, stres, genetska predispozicija.

Simptomi gastritisa

Osobe koje imaju gastritis ne moraju uvek imati klinički izražene tegobe. Ako se one jave, to su najčešće bolovi u gornjem delu stomaka, nadutost, pojava osećaja sitosti nakon što se pojede količina hrane manja od normalne porcije, oslabljen apetit, mučnina ili povraćanje, izražene promene u stolici poput pojave krvarenja, ali i konstantan umor ako dođe do razvoja anemije. Navedeni simptomi mogu se javiti pojedinačno ili u različitim kombinacijama.

Foto: Shutterstock

Gastritis je naziv za upalu sluzokože želuca, a za dijagnozu je neophodna gastroskopija
Kada se obavezno obratiti lekaru

Oprez svakako zahteva i jači bol u stomaku koji traje duže od sat vremena ili povremeni bolovi u ovom predelu koji traju više od 24 sata. Ukoliko imate problema sa uzimanjem tečnosti ili hrane nekoliko sati, telesnu temperaturu višu od 38,5 C, povraćanje krvi, krvave stolice i naglo mršavljenje bez smanjenog unosa kalorija, takođe se obavezno obratite lekaru. Za dijagnozu gastritisa neophodna je gastroskopija, pregled iznutra endoskopom, ona dopušta da se u toku pregleda uradi foto-dokumentacija defektne sluzokože, uzme biopsija sa mesta promene i analiza pod mikroskopom od strane patologa-histopatološka analiza. Tek tada je moguće govoriti o dijagnozi gastritis.

Foto: Shutterstock

Dva najčešća uzroka su infekcija Helicobacter pylori i nesteroidni antiinflamatorni lekovi
Lečenje

Lečenje zavisi od uzroka gastritisa. Ne preporučuje se da se tokom ovog perioda jede masna hrana (crveno meso, sir, maslac, pržena jela), treba jesti manje, a više obroka (4-5 puta dnevno), izbegavati hranu koja pojačava tegobe. Ako se utvrdi infekcija bakterijom H. pylori, sprovodi se terapija za eliminisanje navedene bakterije. Lekovi koji se koriste pri lečenju su oni koji smanjuju lučenje želudačne kiseline. Kod pacijenata kod kojih postoji anemija lečenje se sastoji u parenteralnom davanju vitamina B12 tokom dužeg vremenskog perioda. Po uspešno završenoj terapiji, bakterija nestaje iz želudačne sluzokože već za nedelju dana, ali znaci hronične upale povlače se tek nakon godinu dana.

Foto: Shutterstock

Izbegavajte hranu koja je začinjena, kisela, pečena ili masna
Prevencija

Promena stila života koji podrazumeva higijensko-dijetetske mere. Dakle, zdravije se hranite. Izbegavajte hranu koja nadražuje sluzokožu želuca, posebno onu koja je začinjena, kisela, pečena ili masna. Pušenje takođe pojačava lučenje želudačne kiseline i usporava zalečenje želuca. Stres negativno utiče na zdravlje, što je već opšte poznato. Ipak, za pojavu gastritisa, čak i kod dosta mlađih osoba, može biti jedan od okidača. Izbegavajte i previše konzumiranje žvakaćih guma koje često mogu napraviti problem u želucu.

Foto: Shutterstock

Čaj od kamilice umiruje želudac

Pijte čaj od kamilice koji umiruje sluzokožu želuca. U svoju ishranu uvrstite jabukovo sirće. Ono reguliše produkciju suvišne kiseline u stomaku i vraća normalan balans. Ubija mikroorganizme koji direktno napadaju unutrašnjost stomaka. Ovo je i odlično preventivno sredstvo za jačanje organizma i njegove preventivne sposobnosti.

BONUS VIDEO:



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija