• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

31.03.2022

21:14

Gubićete kilograme, ali o OVOME svi ćute! Saznajte sve o groznim POSLEDICAMA KETO dijete!

Shutterstock

Ljubav

Gubićete kilograme, ali o OVOME svi ćute! Saznajte sve o groznim POSLEDICAMA KETO dijete!

Podeli vest

Iako ćete uz keto dijetu vidno mršaviti, treba da budete spremni na posledice koje sa sobom nosi ova vrsta ishrane.

Keto dijeta je nesumnjivo korisna u gubitku kilograma, ali samo ako možete da se nosite sa njenim gadnim simptomima.

Drastičan pomak sa dijete pune ugljenih hidrata, na obrok sa malo ugljenih hidrata i visoko proteinskim obrocima, dolazi sa nizom posledica i simptoma koje telo doživljava tokom faze dijete. Od gubitka kose do nesanice, dostizanje faze ketoze može imati neprijatne nuspojave. Keto glavobolja je jedan od mnogih problema sa kojima se susrećete u keto dijeti.

Šta je keto dijeta?

Keto dijeta je dijeta sa malo ugljenih hidrata, visokim sadržajem masti i srednjim sadržajem proteina. Glavni fokus ove dijete je da se smanji unos ugljenih hidrata i da telo koristi više masti za proizvodnju energije. Kada konzumirate malo ugljenih hidrata, telo počinje da koristi masti kako bi proizvelo energiju za obavljanje svakodnevnih funkcija. Jednom kada telo iskoristi svu potrošenu masnoću tokom dana, počinje sagorevanje masti uskladištene u telu, što zapravo pomaže u gubitku težine. Proces sagorevanja masti za proizvodnju energije umesto ugljenih hidrata, poznat je kao ketoza, a prelazak sa sagorevanja ugljenih hidrata na sagorevanje masti, dovodi do keto gripa.

Foto: Freepik.com

glavobolja

Glavobolja je znak keto gripa

Glavobolja je primarni simptom keto gripa, koji se javlja u prvih nekoliko nedelja od početka keto dijete. Kada se telo prilagodi promenama, ona nestaje. Neki od uobičajenih razloga za keto glavobolje su:

Nizak šećer u krvi:

Kada konzumirate ugljene hidrate, mozak se pokreće glukozom, ali u keto dijeti funkcioniše na masti. Ova promena dovodi do pada nivoa šećera u krvi, što dovodi do pulsirajućeg bola u glavi.

Dehidracija:

Kada naše telo sagoreva višak masti, učestalost mokrenja se povećava. To dovodi do dehidracije, što je još jedan uzrok glavobolje.

Disbalans elektrolita:

Gubitak viška vode iz tela u obliku urina, dovodi do neravnoteže elektrolita. Osim glavobolje, neravnoteža elektrolita može dovesti do mučnine, povraćanja, umora i kognitivnih oštećenja.

Kako lečiti keto glavobolju?

Kada sledite keto dijetu, lako se možete rešiti simptoma stanja, tako što ćete napraviti nekoliko jednostavnih podešavanja svoje dnevne rutine kao što su:

Pijte dovoljno vode:

To što ćete piti dovoljnu količinu vode tokom dana, ne samo da će smanjiti rizik od glavobolje, već će i održati ravnotežu elektrolita.

Jedite hranu bogatu kalijumom i magnezijumom:

Uključivanje hrane bogate kalijumom i magnezijumom u ishranu, može pomoći u održavanju nivoa elektrolita u telu i smanjenju epizoda glavobolje.

Izbegavajte intenzivne treninge:

Ako ste tek počeli da sledite keto dijetu, izbegavajte intenzivne aktivnosti. Možete preći sa umerenog režima vežbanja i vremenom se možete prebaciti na trening visokog intenziteta.

Izbegavajte prerađenu i rafinisanu hranu i jedite više celovite, prirodne hrane da biste se osećali najbolje.

Ostali simptomi keto gripa

Keto dijeta može dovesti do niza simptoma. Neki uobičajeni uključuju:

  • Magla mozga
  • Bol / nelagodnost u stomaku
  • Mučnina
  • Umor
  • Vrtoglavica
  • Upaljeno grlo
  • Bolovi u telu
  • Osećaj nesvestice
  • Promene otkucaja srca



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija