• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

09.04.2022

11:29

RECITE ZBOGOM HELIKO BAKTERIJI! Nutricionista Raičević za Informer.rs otkriva dva sastojka koja UBIJAJU INFEKCIJU!

printscreen

Ljubav

RECITE ZBOGOM HELIKO BAKTERIJI! Nutricionista Raičević za Informer.rs otkriva dva sastojka koja UBIJAJU INFEKCIJU!

Podeli vest

Heliko bakterija najčešće dovodi do infekcije u stomaku, a simptomi ponekad mogu i da izostanu, pa tako ona godinama, čak i decenijama može boraviti u organizmu

Problem sa ovom bakterijom ima gotovo polovina svetskog stanovništva, a nutricionista Milka Raičević za Informer.rs otkriva kako se izboriti sa heliko bakterijom koja je veoma uporna.

- Heliko bakterija nije ništa drugo nego gram negativna bakterija, a smatra se da je ovo bolest prljavih ruku - ističe Raičević.

Infekcija ovom bakterijom česta je pojava u današnje vreme, a jedina je koja može da opstane u veoma kiselom okruženju želuca. Vrlo često ne daje nikakve simptome, pa je inficirani godinama mogu imati u organizmu, međutim nije nimalo bezazlena.

Foto: Freepik.com

Simptomi 

Zaraženi obično nemaju nikakve simptome, a često za infekciju saznaju kada već dođe do razvoja bolesti.

Ipak, kod onih koji su manje otporni na ovu bakteriju mogu se javiti sledeći simptomi:

- Mučnina i povraćanje,

- Bolovi u stomaku,

- Nadimanje,

- Gubitak apetita,

- Učestalo podrigivanje,

- Gorušica,

- Osećaj peckanja u gornjem delu stomaka,

- Dijareja,

- Tamna ili krvava stolica

Ukoliko se ne leči može dovesti do čira na želucu i dvanestopalačnom crevu, gastritisa pa i do kancera želuca.

Može se preneti sa čoveka na čoveka putem izlučevina, ali i posredstvom kontaminirane hrane ili vode.

Nutricionista Milka Raičević savetuje redovno pranje ruku, koršćenje bakteriološki ispravne vode, upotrebu termički obrađenih namirnica i obavezno pranje voća i povrća pod mlazom tekuće vode.

- Kada se otkrije prisustvo ove bakterije u organizmu izabrani lekar prepisaće terapiju. Ono što treba naglasiti je da nikada na svoju ruku ne treba prekinuti unos lekova koje je prepisao lekar. Heliko bakterija je uporno oboljenje - kaže nutricionista i dodaje:

Osoba je zdrava kada tri uzastopna testa pokazuju da nema heliko bakterije.

Osim redovne terapije prepisane od strane lekara, Raičević savetuje unos najmanje dva litra vode kao i čaja.

Čaj se nikada ne pije vruć ni topao, nego na sobnoj temperaturi, mlak. Treba ga pripremiti prema uputstu, a obavezno uzimati gutljaj po gutljaj.

Kod problema sa heliko bakterijom nutricionista Raičević savetuje upotrebu zelenog čaja koji smanjuje procese upale sluzokože želuca, čaj od origana koji se smatra prirodnim antibiotikom, čaj od majčine dušice koja ima antibakterijska svojstva.

Foto: Pixabay

Mešavina čaja

Mešavina čaja koju preporučuje nutricionista Raičević

- U jednakim proporcijama pomešati po 1 kafenu kašičicu rusa, kamilica, kantarion i hajdučka trava. Sve preliti sa pola litre kipuće vode. Poklopiti i ostaviti da odstoji 1 sat. Procediti. Konzumirati u malim dozama (50 ml) pola sata pre jela.

- Pomešati po 40g korena crnog gaveza i belog sleza i 20g sladića (slatkog korena). Ove sastojke preliti sa oko 2 dl hladnog čaja od kamilice, pa mešati često i posle 1 h procediti i piti nezaslađeno pola sata pre jela. 

Čaj se pije 2 – 3 puta u toku dana i naročito pogoduje obolelima od čira na želucu.

- Pomešati 4 kašike kamilice i 4 kašike lista hajdučke trave, pa preliti sa 1,5 l ključale vode i držiti oko 15 min poklopljeno uz rub šporeta da bude toplo, ali ne i da ključa. Zatim skloniti i ostaviti 2 – 3 h da odstoji, procediti i piti u toku dana umesto vode.

Ova čajna mešavina pije se sedam dana pa se pravi pauza od sedam dana, pa se može ponoviti.

Čaj od đumbira eliminiše mučninu.

Namirnice koje prijaju stomaku 

Nutricionista naglašava da ishranu treba uskladiti prema potrebama pacijenta, a namirnice koje prijaju stomaku su one koje prilikom kuvanja sadrže sluzi koje oblažu želudac i umanjuju bol.

- Pšenica, pirinač, žitarice, biljna mleka – ovsano mleko , voće i povrće, probiotske namirnice,  mlečni proizvodi, mladi sir... samo su neke od namirnica koje preporučuje Raičević i dodaje:

- Treba jesti lako svarljive namirnice, a namirnice s puno vlakana treba jesti u malim količinama u dva – tri puta u toku dana i nikada uveče da ne bi došlo do nadimanja. Jedite polako i bez žurbe. Dobro sažvaćite svaki zalogaj pre gutanja - savetuje ona.

Foto: Pixabay

Čili papričice spas za stomak

Čili papričice imaju antibakterijsko dejstvo i poboljšavaju rad organa za varenje.

Pomoću njih, rešićete se brojnih simptoma heliko bakterije kao što su stomačni bolovi, a takođe možete smanjiti šansu za razvoj čira i raka abdomena.

Čili papričice možete koristiti kao dodatak paprikašu, sosa za pastu na bazi paradajza, mesu ili čak čokoladi.

Kokosova voda, med i zimnica za ublažavanje gastritisa

Za ublažavanje gastritisa i bolova u stomaku, nutricionista savetuje uzimanje kokosove vode, ali i upotrebu meda i probiotskog jogurta.

- Izblendati 100g kokosa u 600ml vode, pa procediti tečnost kroz cediljku za čaj i popiti. Ujutru na prazan želudac, popiti čašu tople vode sa kašičicom medom i propolisom.

- Sastojci iz meda će vam pomoći da ublažite simptome gastritisa. Topla voda će rastvoriti med i u organizmu ubrzati apsorpciju svih dragocenih hranljivih materija - ističe nutricionista i dodaje: 

- Posle ručka, popijte šolju probiotskog jogurta. Probiotici su korisne bakterije koje se nalaze u sastavu jogurtu i kiselom mleku, kefiru koji podstiču i imunitet. Takođe treba jesti i zimnicu u kojoj se isto nalazi prirodni probiotik.

Foto: stocksnap.io

Izbegavati brzu hranu

Hrana koju treba izbegavati

Nutricionista Raičević savetuje izbegavanje pržene, dimljene, masne i jako začinjene hrane. Zatim, instant proizvode, fast food. Potrebno je smanjiti unos soli kao i konditorskih proizvoda.

Obavezno izbaciti alkohol i ostaviti cigare, a unos kafe smanjiti na minimum jer sve ovo povećava kiselost u želucu - objašnjava nutricionista.

Foto: Shutterstock

Ulje crnog kumina i origano leče infekciju

- Ulje crnog kumina leči sve bolesti izuzev smrti - kaže nutricionista Raičević.

Ulje crnog kumina snižava holesterol i šećer u krvi, održava bubrege aktivnim, pomaže u stabilizaciji imunog sistema. Ulje crnog kumina pomaže kod procesa varenja i efikasno reguliše varenje.

Ulje origana u kombinaciji sa uljem crnog kumina zbog svojih antiseptičkih i antibiotskih osobina može pomoći da se zauvek rešite uporne infekcije izazavne heliko bakterijom - ističe Raičević.

- Treba pratiti pacijenta, čak i neke dozvoljene namirnice mogu biti problem, neke vrste čajeva, čokolada, paradajz, citrus, unos male količine začina... Najbolje da se svaka osoba koja ima heliko bakteriju dodatno posavetuje sa svojim lekarom ili nutricionistom oko načina ishrane.

- Ishranu treba uskladiti prema potrebama pacijenta, namirnicama koje mu prijaju. Preporučuje se da pacijent vodi nutritivni dnevnik gde če tačno opisati koja namirnica mu sa liste dozvoljene ili zabranjene hrane prija ili ne - zaključuje nutricionista Milka Raičević.

Bonus video:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija