• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

07.04.2022

17:54

(UZNEMIRUJUĆI FOTO) Devojčica se žalila na BOLOVE U STOMAKU, kad su doktori videli ŠTA je unutra - ostali u ŠOKU! GODINU DANA je to imala u sebi!

Shutterstock

Ljubav

(UZNEMIRUJUĆI FOTO) Devojčica se žalila na BOLOVE U STOMAKU, kad su doktori videli ŠTA je unutra - ostali u ŠOKU! GODINU DANA je to imala u sebi!

Podeli vest

Mnogi misle da je u pitanju bezazlena dečja igra, dok ne počnu da se žale na bolove.

Nensi Jadav (9) iz Mehsane, Gudžart, iz zapadne Indije požalila se roditeljima na bolove u stomaku, zbog kojih su je odveli u bolnicu.

Tamo su saznali da je bolove zapravo trpela mesecima, a da je tokom proteklih godinu dana imala užasnu naviku, koja ju je i dovela u ovo stanje. 

Zapravo, Nensi je žvakala i jela svoju kosu i više od godinu dana, pa joj se u stomaku formiralo džinovsko klupko, teško 800 grama.

Ova masa joj je blokirala creva i uzrokovala bolove, a to što je ona radila ima zapravo i svoj naziv "sindrom Zlatokose", tj. trihofagija. 

Dr. Rakeš Joši, šef odeljenja za pedijatriju, rekao je:

- Iako je operacija neophodna za uklanjanje opstruktivne mase i ublažavanje simptoma, podjednako je važno dobiti mišljenje psihijatra i pružiti neophodno savetovanje.

Nensi je pregledao psihijatrijski konsultant, pre nego što je otpuštena iz bolnice.

Simptomi možda nisu očigledni i izgledaju kao da dete nevino sisa kosu, mada se ovaj sindrom javlja i kod odraslih.

Trihofagija je opasna jer stomak ne može da probavi kosu. To dovodi do formiranja kuglica dlake u gastrointestinalnom traktu, sa repom koji se proteže u tanka creva.

Neverovatno je retka, češće se viđa kod žena, a ponekad je i fatalna.

 

 

Šesnaestogodišnja Britanka, Jasmin Biver, iz Skegnesa, tragično je umrla od tog stanja 2017. godine.

Često pacijenti doživljavaju mučan bol pre nego što potraže pomoć.

U 2019. godini, lekari u Rusiji rekli su da su hitno odveli ženu na operaciju, kako bi joj iz stomaka izvukli  kosu od 5 kilograma, nakon što je jela kosu 10 godina.

Trihofagija spada pod okrilje pika poremećaja, to je poremećaj u ishrani koji uzrokuje kompulzivno jedenje neprehrambenih proizvoda.

Oni koji su pogođeni mogu da jedu prljavštinu, papir, kanap i talk.

Pika se često javlja uz druge poremećaje mentalnog zdravlja.

U 2019. godini, doktori su prijavili da su uklonili 33 predmeta iz stomaka muškarca - uključujući šrafciger i žilet.

Drugoj ženi je iz stomaka izvučen nakit i novčić u vrednosti od 53.000 funti, nakon što je nedelju dana povraćala posle jela.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija