• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

16.04.2022

14:39

OČISTITE VOĆE I POVRĆE OD HEMIKALIJA! Sveže plodove ostavite da odstoje 10 do 20 minuta u mešavini vode i sirćeta

Shutterstock

Ljubav

OČISTITE VOĆE I POVRĆE OD HEMIKALIJA! Sveže plodove ostavite da odstoje 10 do 20 minuta u mešavini vode i sirćeta

Podeli vest

Sveže voće i povrće koje nas mami sa pijačnih tezgi i polica prodavnica treba dobro da operete pre nego što počnete da ga koristite, savetuju stručnjaci

Prljavština, bakterije, pa i hemikalije kojima su tokom rasta verovatno tretirane ostaju dugo na plodovima i lišću i mogu loše da utiču na zdravlje ako se temeljno ne uklone.

Postoji nekoliko načina da ga operete i da ga posle toga bezbedno koristite u ishrani.

Pranje sirćetom

Poljoprivredni pesticidi koji se nalaze u voću i povrću ne mogu da se operu samo vodom. Međutim, ako u vodu dodate sirće i to tako da tri puta bude više vode nego sirćeta, uspećete da otklonite većinu hemikalija i bakterija. Istraživanja su pokazala da ova smesa može da ukloni čak 98 odsto bakterija.

Najbrži način da ovo uradite je da kod kuće držite flašu sirćeta, poprskate problematično voće ili povrće i isperete pod mlazom vode. Ukoliko imate više vremena, ostavite voće ili povrće da stoji 10 do 20 minuta u ovoj mešavini, a zatim isperite.

Higijena pre svega

Posebna pažnja treba da se obrati kada su deca u pitanju. Njihov organizam je osetljiv, pa je poželjno da roditelji temeljnije peru sveže voće i povrće.
Osnovno je da održavate higijenu:
pranje ruku pre pripreme hrane i pre jela
pod mlazom tekuće vode detaljno treba oprati i namirnice
operite i dezinfikujte sve radne površine i pribor
hranu kuvajte temeljno
ranije pripremljenu hranu prokuvajte pre upotrebe
ukoliko niste sigurni u ispravnost vode sa česme, koristite flaširanu 

Napravite svoju mešavinu

Ukoliko ste u mogućnosti, mešavinu stavite u flašu sa raspršivačem. Poprskajte voće ili povrće, ostavite da malo odstoji, operite i jedite.

Foto: Shutterstock

Povrće

Neke od mogućih mešavina su:

kašika limunovog soka, dve kašike sode bikarbone, 250 ml vode

 kašika limunovog soka, dve kašike belog sirćeta, 250 ml vode

Oljuštite plodove

Ovo je često najbolji način da se smanji količina pesticida, naročito kad su u pitanju jabuke, koje su najviše zagađene. Pre nego što je oljuštite, dobro isperite vodom da se hemikalije ne bi prenosile dalje.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija