• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

19.04.2022

16:40

MIT ILI ISTINA? Evo da li je zaista ŠTETNO da pijete vodu uz obrok!

Shutterstock

Ljubav

MIT ILI ISTINA? Evo da li je zaista ŠTETNO da pijete vodu uz obrok!

Podeli vest

Sigurno ste čuli da nije zdravo da se pije voda u toku jela - nutricionista otkriva da li je to baš tako.

Kada se radi o ishrani, postoje mnoge proverene stvari o tome šta je zdravo, a šta nije, međutim, takođe još uvek vladaju određeni mitovi, za koje većina ljudi nije sigurna da li su istiniti.

Jedan od njih je definitivno i onaj o pijenju vode uz jelo.

Sigurno ste čuli da ne treba da pijete vodu uz obrok, ali da li je to baš tako?

Nutricionistkinja Jovana Vučelić daje odgovor na ovo pitanje:

TVRDNJA:

Voda uz obrok stvara dodatne kilograme.

ISTINA:

Pijenje vode tokom jela zapravo ti može pomoći u gubitku kilograma. Gutljajima vode između zalogaja, praviš malu pauzu kojom možeš sprečiti prejedanje. Zahvaljujući tome, brže ćeš osetiti sitost u stomaku.

TVRDNJA:

Pijenjem vode tokom obroka sporije se vari hrana.

ISTINA:

Ne postoje studije koje su dokazale ovu pretpostavku. Štaviše, pokazalo se da tečnost pomaže pri razgradnji velikih komada hrane. Tako se ona lakše kreće kroz tvoj organizam, čime se sprečava nadutost, zatvor i tvrda stolica.

Foto: Shutterstock

voda

TVRDNJA:

Voda razblažuje želudačnu kiselinu.

ISTINA:

Iako mnogi misle da se vodom razblažuju želudačne kiseline, pa da se zato i hrana duže zadržava u organizmu, istina je malo drugačija. Organizam je u stanju da proizvede tačno onoliko kiseline koliko mu je potrebno za varenje hrane. S druge strane, voda brzo prolazi kroz telo i u stomaku se zadržava tek oko 20-ak minuta, zbog čega ne utiče na druge procese koji se dešavaju.

Ipak, nutricionistkinja ističe da se ne preporučuje svima unos vode tokom jela:

- Za većinu ljudi, unošenje tečnosti tokom obroka neće imati negativne posledice. Ipak, ukoliko imaš problem sa GERB-om, pijenje vode tokom jela bi trebalo da zaobilaziš u širokom luku. Voda povećava volumen i vrši pritisak na želudac. To može izazvati probleme sa gorušicom, nadimanjem i bolovima koji se javljaju baš kao i kod obilnijih obroka.

BONUS VIDEO:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dara

pre 1 godinu

Sve sami neki stručnjaci,i naučnici.čim obedujem pijem vodu nikako za vreme jela jedino ukoliko se ne zagrcnem hranom pa napravim izuzetak.i to pijem isključivo sa nobel aparata koji prečičuju kamenac,i ostale nečistoće koje se nalaze u gradskim cevovodima.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Popović: U Srebrenici nije bilo genocida!
Politika

Popović: U Srebrenici nije bilo genocida!

Ministarka pravde Maja Popović izjavila je da predlog rezolucije o međunarodnom danu sećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine ima za cilj favorizovanje priče o stradanju Bošnjaka i da negira stradanje Srba, ističući da bi njeno potencijalno usvajanje u UN moglo biti izvor novih sukoba i destabilizacije u regionu.

23.04.2024

10:25

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija