• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kurir

24.05.2022

23:50

Sastojak je mnogih čuvenih parfema, njime je pomazan Isus Hrist pre raspeća...

Zanimljivosti

Sastojak je mnogih čuvenih parfema, njime je pomazan Isus Hrist pre raspeća...

Podeli vest

Bez njega kultni parfem Opium napravljen još daleke 1977. godine ne bi bio to što jeste. Njegovo ulje već nekoliko milenijuma ne gubi na popularnosti- upoznajte MIRO!

Miro, smirna ili izmirna  je vrsta mirisne smole. Nastaje iz grma afričkog drveta, iz čije se stabljike, poput tamjana kad se zaseče, dobija suva smola koja ima veoma fin, slatko-drvenasti miris, pogotovo kada se zagreje. Ulje mira dobija se parnom destilacijom ove smole, a za proizvodnju se koristi pre svega drvo Commiphora myrrha.

Ovo veoma snažno ulje istovremeno služi i kao osnova svim ostalim uljima. Jača imunitet u trenucima stresa i obogaćuje ćelije kiseonikom. Može da uravnoteži rad štitne žlezde i organa za varenje. Ulje mira jača životni polet i, kako mu samo ime govori, unosi mir.

Postoji verovanje da je miro štitilo decu od različitih povreda i infekcija koje su vladale u prošlosti. Pominje se u najstarijem  medicinskom dokumentu iz Egipta, Ebersovom papirusu iz 16.veka p.n.e. - kolekciji od 877 recepata. 

Foto: Printscreen You Tube

Ulje mira i danas cenjeno

Smola smirna, bila je deo poklona koje je Isus, pored zlata i tamjana, dobio na rođenju od tri mudraca. Miro je najpoznatije biblijsko ulje i njegovo ime pominje se u mnogim pričama.U Svetom Pismu pominje se da ga je koristio sam Bog kao ulje za pomazanje dato Mojsiju, pa je stoga bilo simbol blagodatne vlasti.Kraljica Jestira se kupala u miru šest meseci pre venčanja. Kralj David peva o miru u svojim Psalmima kao o ulju radosti, u Pričama Solomonovim upozorava se na preljubnicu koja je namirisala svoj krevet mirom...

Kasnije su se njime pomazivali carevi, proroci i sveštenici. Miro je takođe služilo kao pogrebno pomazanje. Kada je žena bludnica izlila na Hrista skupoceno nardovo miro, pripremila je njegovo telo za pogreb. Prema hrišćanskom predanju, mirosnosice su  žene koje su nosile miro na Hristov grob sa namerom da pomažu njegovo telo nakon raspeća. Tamo su zatekle anđela koji im je javio vest o Vaskrenju.

Foto: www.spc.rs

Žena izliva miro na Isusovu glavu
 

Treba razlikovati sveto miro, gustu i mirišljavu tečnost, koje ističe iz ikona i moštiju svetaca.  Sama pojava isticanja mira naziva se  mirotočenje i nema naučno objašnjenje. Nema pravila kada se to dešava.  Najčešće se javlja kada svetac želi nešto da poruči, za vreme velikih stradanja ili kao poziv na pokajanje. Glavna odlika moštiju iz kojih ističe miro je njihova netruležnost, i po tom pravilu se kanonizuju sveci u pravoslvlju. Mirotočivih svetaca ima kod Grka i Rusa, a kod nas su najpoznatii Sveti Simeon Mirotočivi, Sveti Vasilije Ostroški, Sveti Prohor Pčinjski...


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija