• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

24.04.2022

10:06

CVEĆE KOJE LEČI! Sve što vam treba možete da imate na BALKONU

Shutterstock

Ljubav

CVEĆE KOJE LEČI! Sve što vam treba možete da imate na BALKONU

Podeli vest

Ukoliko ovog proleća razmišljate o biljkama koje možete da posadite u bašti ili na terasi, svakako uzmite u obzir neven, lavandu, žalfiju, majčinu dušicu i nanu. Naročito ako ste roditelj i dvoumite se koje biljke bi bilo dobro imati pri ruci u svojoj maloj kućnoj, prirodnoj apoteci

Ovi lekoviti cvetovi vrlo su otporni, pa ih lako možete gajiti i na malom prostoru, a uloženi trud višestruko će vam se vratiti.


NEVEN

Gde god ga posadili, jarkonarandžasti cvetovi nevena biće predivan ukras od juna pa sve do prvih mrazeva. Ako propustite koji put da pogledate prognozu vremena, biljka deluje poput meteorologa - ukoliko su cvetovi zatvoreni i posle sedam časova ujutro, tog dana će padati kiša.

Čaj od sušenog nevena deluje protivupalno i jača imunitet, reguliše menstruaciju, smiruje želudac i creva
Lavanda, osim što balkonu i terasi daje mediteranski šarm, svojim mirisom pouzdano se bori protiv mušica i komaraca
Čaj od sušene žalfije je odličan za disajne organe, grgoljenje kod upaljenog grla i laringitisa
Za jačanje imuniteta kod dece, kod bolesti disajnih puteva ili ako vas muči reuma, napravite lekovitu kupku od majčine dušice

Čaj koji možete da napravite od sušenog nevena deluje protivupalno i jača imunitet, reguliše menstruaciju, smiruje želudac i creva. Ipak, budući da je izuzetno jaka imunološka biljka, osobe s autoimunim bolestima ne smeju da ga uzimaju.

Neven je poznat i po svojoj spoljašnjoj upotrebi, kod kožnih oboljenja.

Lekovita krema od nevena

Ova predivna prirodna krema poslužiće vam kao prva pomoć kod svih problema s kožom: crvenila, upala, bubuljica, osipa, za ublažavanje otoka i opekotina, nakon uboda insekata, ali i kod hemoroida, modrica i proširenih vena. Možete je koristiti i kao losion za celo telo, naročito za suva i ispucala područja poput stopala i laktova ili kao prirodni balzam za usne.

U posudi otopite 100 g kokosovog ulja, na laganoj vatri. U teglu stavite 30 g svežih latica cvetova nevena i prelijte ih uljem. Zagrevajte teglu na pari, na laganoj vatri između 4 i 6 sati, u zavisnosti od toga koliko snažan učinak kreme očekujete. Tegla sme da bude topla, ali ne vruća. Nakon isteka vremena, procedite ulje s laticama kroz gazu i prelijte u teglicu u kojoj ćete je čuvati. Uskoro će poprimiti čvrst oblik, pa je koristite kao kremu.

Foto: Shutterstock

Lavanda

LAVANDA

Lavanda, osim što balkonu i terasi daje mediteranski šarm, svojim mirisom se pouzdano bori protiv dosadnih mušica i komaraca.
Suve cvetove možete koristiti u razne svrhe, a kao čaj najbolje rezultate daje u mešavinama - pomaže protiv migrene, nesanice, stresa, valunga i gljivica.

Jastučić od lavande

Male satenske vrećice napunite suvim cvetićima i stavite u ormar. Takav jastučić, koji štiti odeću od moljaca, ujedno osvežava prostor i daje karakterističan miris. Kako biste dobili mirisan jastuk za odmaranje i opuštanje, veću jastučnicu (u omiljenoj boji) napunite punjenjem za jastuke i suvim cvetićima lavande.

Macerat (lekovito ulje) lavande

Šaku lavandinih cvetova potopite u 2,5 dl maslinovog ulja, u tegli, ostavite na suncu 40 dana, a zatim procedite. Dobijeno ulje izvrsno je za negu suve kože, bolnih zglobova, kao i za masažu oduzetih udova nakon moždanog udara.

Foto: Shutterstock

Žalfija

ŽALFIJA

Izuzetnu lekovitost žalfije izražava stara rimska izreka "Ako zapreti smrt, po žalfiju u vrt". Beru se mladi izdanci i listovi, koji se suše u hladu.

Čaj od sušene žalfije deluje baktericidno, fungicidno i antiseptički, pa je odličan za disajne organe, grgoljenje kod upaljenog grla i laringitisa, kao i kod upaljene sluzokože usta (afte), želuca i creva. Ovaj čaj može da pomogne i u menopauzi, jer reguliše prekomerno znojenje i ima blago umirujuće dejstvo.

Jači uvarak (čajna kupka) pomaže kod kožnih bolesti, ekcema i svraba, kao i raznih gljivica, a ako želite kvalitetniju, jaču i sjajnu kosu koja je otporna na pucanje, ispirajte je žalfijom.

Foto: Pixabay

Majčina dušica

MAJČINA DUŠICA

Timijan, bakina dušica ili divlji bosiljak, kako je u narodi još poznata majčina dušica, raste kao manji grm tamnoružičastih cvetova intenzivnog mirisa.
Ima jaka antibakterijska svojstva, pa čaj od majčine dušice odlično deluje protiv upala disajnih organa i svih vrsta kašlja, ali i protiv upale želuca, neredovnih menstruacija, kao i kod smetnji u bešici i bubrezima.

Kupka od majčine dušice

Za jačanje imuniteta kod dece, kod bolesti disajnih puteva ili ako vas muči reuma, napravite lekovitu kupku. U toplu vodu za kupanje ulijte čaj od majčine dušice i ostanite u njoj oko 20 minuta.

NANA

Nana ili menta odlikuje se snažnim mirisom mentola, koji hladi i deluje kao prirodni anestetik, a listove treba brati pre cvetanja.

Čaj od nane podstiče metabolizam, olakšava disanje, deluje protiv smetnji sa probavom i kod grčeva u želucu, koristi se za smirenje bolova u žučnoj kesi i druge tegobe.
Iako je vrlo popularan i osvežavajuć, treba napomenuti da prekomerno ispijanje čaja od nane može da izazove i oštećenje srca, pa s njime nemojte preterivati.

Macerat nane

Listove nane uberite po suncu i prosušite 2-3 dana. Prelijte ih maslinovim uljem, te poklopljene ostavite da stoje na toplom 40 dana. Proceđeno ulje stavite u tamne staklene flaše. Ovo ulje odlično je za masiranje protiv reume, gihta, migrene i glavobolje.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!
uštedeo ogromne pare

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!

Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić koji je optužen da je bio pripadnik vračarskog klana koji su organizovali odbegli Nikola Vušović i Radoje Zvicer izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je 35.000 evra, koliko je prilikom pretresa pronađeno u njegovom iznajmljenom stanu u kom je pre hapšenja živeo sa porodicom, njihova porodična ušteđevina.

16.04.2024

16:50

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija