• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

26.04.2022

16:46

KAKO PRIRODA MOŽE DA NAM POMOGNE DA SE OSLOBODITE STRESA? Ovi saveti vam mogu pomoći!

Ljubav

KAKO PRIRODA MOŽE DA NAM POMOGNE DA SE OSLOBODITE STRESA? Ovi saveti vam mogu pomoći!

Podeli vest

Nedavno je otkriveno da šetnja šumom opušta alfa moždane talase, podstiče kreativnost i veštine rešavanja problema. Štaviše, provođenje vremena u prirodi smanjuje stres i potiskuje anksioznost

Šetnja u prirodi nas može osloboditi nagomilanog stresa.

Neka vam trava zagolica stopala

Sledeći put kada se budete osećali opterećeno, izujte cipele, stanite na travu i hodajte bosi, Pomeranje nožnih prstiju po travi aktivira parasimpatički nervni sistem i odmah vas smiruje. Ova umirujuća aktivnost se naziva „uzemljenje“ jer nam pomaže da se ponovo povežemo sa Majkom Zemljom. Hodanje bosi u trajanju od 10 minuta dovodi vašu kožu u dodir sa zemljom, pomažući vašem telu da apsorbuje elektrone koji poboljšavaju vaš imuni sistem, smanjuju stopu depresije i povećavaju energiju.


Pogledajte u zvezdano nebo ako se osećate usamljeno


Samo gledanje u zvezde u toploj prolećnoj noći sprečava usamljenost. To je zato što strahopoštovanje pokreće „efekat malog sebe“, osećaj da smo deo veće celine – osećaj koji ne samo da smanjuje naše brige, već nas čini bližim i saosećajnijim prema drugima. 

Foto: Pixabay

Samo gledanje u zvezde u toploj prolećnoj noći sprečava usamljenost


Da biste poboljšali efekat gledanja u zvezde na podizanje raspoloženja, pokušajte da uočite oblike ili sazvežđa na noćnom nebu, jer traženje obrazaca uključuje racionalnu stranu mozga. U stvari, jedna studija je otkrila da je 15 minuta posmatranja zvezda značajno smanjilo nivoe hormona stresa kortizola.

Dodirnite vodu ako se osećate anksiozno


Samo slušanje žuborenja potoka ili gledanje u sliku okeana snižava krvni pritisak i vraća duševni mir. Voda izaziva ’plavi um’, meditativno stanje koje pomera našu neurotransmitere i podstiče smirenost. 
Da biste iskoristili prednosti vode, jednostavno se istuširajte ili uživajte u opuštajućoj kupki 10 minuta, ili razmislite o odlasku u šetnju nakon prolećne kiše. Studije pokazuju da negativni joni u kapljicama vode koje se zadržavaju u vazduhu pokreću oslobađanje neurotransmitera serotonina za dobro osećanje, otapaju napetost i podižu naše raspoloženje.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija