• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

25.04.2022

19:06

GDE su mi KLJUČEVI? SENILNOST može SVAKOM da se dogodi, ODLOŽITE je!

Ljubav

GDE su mi KLJUČEVI? SENILNOST može SVAKOM da se dogodi, ODLOŽITE je!

Podeli vest

Da li se sećate poslednje knjige koju ste pročitali? Da li se češkate po glavi pitajući se da li ste uzeli lek tog jutra? Da li su poznata imena ponekad van dometa vašeg mozga?

Kako starimo javljaju se promene u načinu na koji mozak čuva informacije, otežavajući prisećanje na odrađene činjenice. No, to ne znači da ne možete ništa da preduzmete kako biste ovaj proces senilnosti ili demencije odložili...

Za početak nabavite bočicu esencijalnog ulja ruzmarina ili bosiljka. Testovi moždanih talasa pokazuju da udisanje nekog od ovih mirisapovećava nastajanje beta talasa u mozgu što ukazuje na veću budnost. Dovoljno je da stavite malo ulja na kosu, ručne zglobove ili odeću – bilo koje mesto gde možeta da osetite malo mirisa, ili stavite malo ulja u difuzer za eterična ulja i pustite da ispuni vazduh.

Više kiseonika

Ako pijete napitke s kofeinom imaćete kratkotrajno povećanje koncentracije. A takođe mogu postojati i dugotrajne koristi. Istarživanja pokazuju da osobe koje piju tri ili četiri šolje kafe na dan imaju imaju manju verovatnoću daaa dožive gubitak pamćenja.

Foto: Shutterstock

Bilo koja vrsta vežbi prevenira demenciju, a posebno aerobne poput šetnje i vožnje bicikla

Ozvučite problem

Slušajte često muziku, i to različite vrste. Stručnjaci su utvrdili da slušanje muzike može da poboljša koncentraciju i pomogne vam da se setite šta ste učili. A ako zaista želite da izoštrite svoje pamćenje kupite muzički instrument. Učenje sviranja će vam pomoći da razvijete motorne sposobnosti fino regulišući vašu sposobnost mozda da analizira i fokusira.

Da li ste znali da gingo bilboa poboljšava dotok krvi u mozak, što pomaže ćelijama da dobiju neophodan kiseonik? Izimajte 120 mg ove lekovite biljke na dan. Inače, standardizovan ekstrakt ginka se često prepisuje za sprečavanje gubitka pamčenja, kao i šloga. Drugi način da se poveća dotok krvi do mozga je kretanje. Bilo koja vrsta vežbi će poslužiti, a posebno aerobne poput šetnje i vožnje bicikla.

Riba i bademi

Nova istraživanja pokazuju povezanost između blage intolerancija na glukozu i gubitka pamćenja u starosti. Održavajte nivo šećera u krvi stabilnim: jedite redovne obroke razumnih količina sa naglaskom na cela zrna žitarice i povrće bogato vlaknima, umesto „belih“ ugljenih hidrata kao što su bela testenina, hleb, krompir i pirinač. Fokusirajte se na dobre masti, one koje se nalaze u biljnim uljima, koštunjavom voću, semenju, avokadu i ribi.

Foto: Shutterstock

Namirnice bogate omega 3 masnim kiselinama čuvaju mozak 

Kada se javiti lekaru?

Zakažite pregled ako osećate da se vaša pamćenje značajno pogoršalo tokom poslednjih šest meseci. Posetite lekara što pre ako imate problema da se setite kako da obavljate radnje koje ste ranije mnogo puta obavljali ili ako ne možete da se setite kako da dođete do poznatih mesta. Kažite svom lekaru ako imate problem sa praćenjem uputstva za aktivnosti u više koraka, kao što je praćenje recepata.

Voda čini 85 odsto mozga. Stoga ako ne pijete najmanje osam čaša tečnosti na dan, vreme je da steknete ovu naviku. Dehidracija dovodi do umora, koji može uzeti danak u vidu pamćenja. Takođe, uverite se da preko svoje ishrane dobijate B vitamina koji pomaže da se gradi i obnavlja tkivo mozga. Banane, leblebija i ćuretina su bogate vitaminom B6, integralne žitarice, meso, koštunjavo voće, semenje i pšenične klice su takođe dobri izvori svih B vitamina.

Manje stresa

Uložite trud da biste održali mentalnu aktivnost. Rešavanje ukrštenih reči, učenje stranog jezika, čitanje može dobro da trenira vaš mozak. I za kraj pronađite načine da smanjite stres. Napete osobe imaju visok nivo hormona stresa u svom organizmu. Tokom vremena ovi hormoni mogu uticati na deo mozga koji kontroliše pamćenje. Ne morate pevati crkvene pesme ili meditirati, samo radite ono što je jednostavno i zabavno, od ljuljanja u mreži za ležanje do slikanja prstima sa svojom decom ili unucima.

 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija