• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: magazin.novosti/informer.rs

28.04.2022

18:50

REŠITE SE BOLA U STOPALIMA! Ove vežbe će vas spasiti muka!

Ljubav

REŠITE SE BOLA U STOPALIMA! Ove vežbe će vas spasiti muka!

Podeli vest

Mnogi od nas su iskusili bol u tabanima ili petama. Ovo se može desiti nakon treninga, dugog stajanja ili dobijanja na težini. Pritisak može oštetiti ili pokidati tkivo koje pokriva kosti u dnu stopala, uzrokujući upalu i bol

Otkrivamo vam kompilaciju nekih vežbi i saveta koje mogu da ublaže upalu na tabanima i petama, kao i savete kako da sprečite da se to ponovi.

Istezanje prstiju

Sedite na stolicu, ispružite noge sa stopalima na podu. Rukom držite nožni palac i podignite ga i nazad. Ponovite 2 do 4 puta, nekoliko puta dnevno. Međutim, možete kombinovati više tehnika istezanja i odlučiti koja vam je najprijatnija.

Masirajte svod vašeg stopala

Ovo možete raditi stojeći ili sedeći. Oslonite nogu na malu loptu ili bocu sa smrznutom vodom (hladnoća može smanjiti upalu). Polako kotrljajte predmet od stopala desno do zadnjeg dela pete. Ponovite 10 puta na svakoj nozi jednom dnevno.

Istegnite tabane

Pre ustajanja iz kreveta, istegnite stopalo savijanjem gore-dole najmanje 10 puta pre nego što ustanete. Ovo je vrlo jednostavna vežba koju vrlo verovatno i praktikujete nekad, a pruža zadovoljstvo i osetićete momentalno olakšanje! 

Foto: Shutterstock

Pre ustajanja iz kreveta, istegnite stopalo savijanjem gore-dole najmanje 10 puta

Ne zatežite previše uglove čaršava na dušeku

Stavite tako čaršave ili navlake da budu labave dok spavate. Ako je posteljina previše kruta, vaša stopala će biti u "šiljatom" položaju.

Izbegavajte hodanje bosim stopalima po tvrdim površinama

Stavite papuče ili bilo kakvu obužu ispod kreveta. Ne hodajte bez njih, pogotovo ako su to prvi koraci kada ustanete ujutru. Dok se neravna površina i hodanje po prirodi bez obuće praktikuje i deluje umirujuće na vaše telo, hodanje po ravnoj površini nabija vaše stopalo. 

Nosite cipele sa niskim potpeticama i debelim đonom

Američka akademija ortopedskih hirurga kaže da su pravilna podrška i prileganje važni da bi se izbegao bol u peti i sprečile druge povrede vezane za vežbanje. Uverite se da cipela ima ortopedski uložak iznutra kako bi se obezbedilo dodatno amortizovanje. Ako nema, obavezno kupite ortopedski uložak i stavite u obuću koju svakodnevno nosite. 

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija