• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

01.05.2022

16:21

JAČA SRCE, REGULIŠE HOLESTEROL I UMIRUJE STOMAK! Ova moćna biljka čuva organizam!

Ljubav

JAČA SRCE, REGULIŠE HOLESTEROL I UMIRUJE STOMAK! Ova moćna biljka čuva organizam!

Podeli vest

Sremuš je biljka iz porodice lukova i predstavlja savršen čistač krvi od otrova koji su se nagomilali tokom zime u organizmu

Sremuš raste pored potoka i puteva, najviše ga ima u bukovoj šumi, a stručnjaci kažu da ga treba brati u proleće.

Lek za holesterol i visok pritisak

Sremuš raste u grozdovima i ima prepoznatljiv miris belog luka. Koristi se u tradicionalnoj medicini za lečenje visokog krvnog pritiska, reguliše nivo holesterola, stomačne tegobe.

Sremuš jača srčani mišić

Ova biljka ima mogućnost da širi krvne sudove i čini ih elastičnim, jača srčani mišić. Antibakterijska i antigljivična jedinjenja povoljno deluju na ravnotežu bakterijske flore, umiruju upale, nadimanje, grčeve, zatvor i druge stomačne probleme. Sremuš takođe i štiti organizam od prehlada i gripa, pročišćava disajne puteve, olakšava disanje i umiruje kašalj.

Foto: Shutterstock

Vezica svežeg sremuša

Kako se koristi sremuš?

Većina ljudi koristi sremuš (divlji beli luk) kao zamenu za beli luk. Listovi sremuša se beru tokom aprila i maja i dodaju u variva, jela od mesa, marinade, salate. Od sremuša se može napraviti i pesto sos.

Od sremuša se pravi i tinktura za koju se smatra da pomaže kod reumatičnih tegoba i pročišćuje krv. Sitno se isecka oko 20 listova sremuša kojima se doda jedan litar domaće rakije.

Flaša se dobro zatvori i čuva dve sedmice, povremeno se promućka, drži se na tamnom mestu. Koristi se u jutarnjim satima, u oko 15 kapi tinkture doda se malo vode.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija