• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

05.05.2022

17:26

NIJE BEZAZLENO PECKANJE! Dr Skrobić objašnjava SVE O GORUŠICI - evo kada je potrebna OPERACIJA!

Ljubav

NIJE BEZAZLENO PECKANJE! Dr Skrobić objašnjava SVE O GORUŠICI - evo kada je potrebna OPERACIJA!

Podeli vest

Dr Ognjan Skrobić, hirurg i docent na Medicinskom fakultetu, Univerziteta u Beogradu, otkrio je za Informer.rs sve što treba da znate o gorušici i refluksu kiseline u jednjak.

Mnogi ljudi se u današnje vreme muče sa gorušicom, smatrajući da je to samo jedna od negativnih posledica loše ishrane, prejedanja, prekomernog unošenja alkohola ili namirnica koje "ne prijaju" našem organizmu. 

Iako ume da bude prolazna, ukoliko se javlja češće nego što bi trebalo, to je definitivno znak da na ovaj problem treba da obratite dodatnu pažnju.

O tome šta je gorušica, koliko je opasna i kako se leči, govorio je za Informer.rs dr Ognjan Skrobić, hirurg i docent na Medicinskom fakultetu, Univerziteta u Beogradu. S obzirom na to da se dr Skrobić, koji je specijalista za hirurgiju bolesti jednjaka i želuca, stručno usavršavao u nekoliko zemalja, uključujući i Češku, Italiju i Ameriku, bio je pravi sagovornik na ovu temu.

Šta je to gorušica i zašto nastaje?

Gorušica je jedan od najučestalijih digestivnih simptoma, i osnovni simptom gastroezofagealne refluksne bolesti. Definiše se kao osećaj "pečenja" iza donjeg dela grudne kosti, ali se kod nekih osoba ovaj osećaj javlja i u grlu. Ovaj simptom nastaje kada se kiseli sadržaj iz želuca vraća u jednjak, dovodi do nadražaja nervnih vlakana u zidu jednjaka, što rezultuje osećajem "pečenja".

Da li je gorušica opasna, treba li se plašiti?

Smatra se da ako se javi dva ili više puta nedeljno, značajno remeti kvalitet života. Ukoliko dugo traje, i javlja se često može dovesti do teških oštećenja jednjaka, a u dugom periodu čak i do pojave raka jednjaka. Kod učestalih gorušica neophodno je javiti se lekaru radi sprovođenja adekvatne dijagnostike.

Pažnju treba obratiti kod bolesnika koji osećaj gorušice navode svakodnevno, i ne povezuju ga sa
specifičnim vrstama hrane. Takođe, alarmantan simptom predstavlja otežano gutanje, odnosno vraćanje nesvarene hrane u jednjak, nekada čak i u usnu duplju.

Koje osobe su u većem riziku za nastanak ovih simptoma?

Češće nastaje kod gojaznih osoba, zatim kod osoba sa hernijom hijatusa jednjaka (želudačnom kilom) u sklopu gastroezofagealne refluksne bolesti, ali se i javlja kod bolesnika sa funkcionalnim poremećajima gornjeg digestivnog trakta, kao i kod ulkusne bolesti želuca i dvanaestopalačnog creva.

Kod pacijenata koji imaju učestalu gorušicu neophodno je uraditi endoskopiju gornjeg digestivnog trakta (gastroskopiju). Na ovaj način se na vreme mogu otkriti razlozi koji dovode do pojave gorušice, čime se stiču preduslovi i za uspešno lečenje.

Foto: Shutterstock

gorušica

Da li je ta želudačna kila opasna, šta sa njom raditi?

Želudačna kila nastaje kada jedan deo želuca prolazi u grudni koš kroz prirodni otvor jednjaka, čime se gubi prirodna barijera za refluks želudačnog sadržaja u jednjak. U većini slučajeva, kada se
dijagnostikuje, može uspečno da se leči kombinacijom lekova i dijetalnim režimom. Lekovi koji se daju, veoma efikasno blokiraju lučenje želudačne kiseline i pospešuju da eventualna oštećenja jednjaka brže zacele. Na taj način simptomi mogu uspešno da se kontrolišu, ali sa vremena na vreme treba da se obratite vašem lekaru i odradite kontrolne preglede.

Ko je zapravo kandidat za hirurško lečenje želudačne kile i kako se taj zahvat izvodi?

Kada pacijent dugo ima probleme sa gorušicom, i postane zavistan od lekova, odnosno ne može u
potpunosti da kontroliše simptome sa lekovima, treba razmotriti hirurgiju. Takođe, kod pacijenata koji imaju veću želudačnu kilu, hirurško lečenje postaje prvi vid lečenja. Tu su i bolesnici sa već značajnim oštećenjima jednjaka, kada se hirurgija radi da bi se prevenirala progresija bolesti.

U suštini mi ovu operaciju razumemo kao restauraciju normalne anatomije. Ukoliko je želudac
"pobegao" u grudni koš, treba da se vrati u trbuh. Potom se otvor na dijafragmi sužava, a zatim se koristi deo želuca kao buduća zaštita od refluksa. Bitno je istaći da se operacija radi minimalno invazivnim putem, odnosno laparoskopski. Nema velikog reza, oporavak je brz, pacijent bolnicu napušta dan do dva nakon operacije. Ukoliko je indikacija ispravna, efekti ove hirurgije su fantastični, a kvalitet života pacijenta se maksimalno poboljšava.

Dakle, gorušica je ozbiljan simptom i ne sme se zanemariti?

Tako je. U suprotnom posledice mogu biti teške, a lečenje lekovima, promenom ishrane, ili čak gore navedenom hirurškom procedurom možda više neće biti dovoljno. Upravo u prevenciji i ranom javljanju lekaru leži i ključ uspeha u lečenju refluksne bolesti, čiji je gorušica najčešći simptom.
Javite se vašem lekaru ukoliko imate problem sa gorušicom i zakažite endoskopski pregled jednjaka i želuca.

Foto: Foto: Privatna arhiva

dr Ognjan Skrobić

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Planeta

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!
Ključa u jugoistočnoj Aziji

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!

Tajvan je zvanično potvrdio stalno prisustvo trupa iz Sjedinjenih Država na ostrvima pod kontrolom Tajpeja u blizini obale kontinentalne Kine. Peking smatra da ostrvo svojom teritorijom, uprkos žestokom protivljenju lokalnih stanovnika. Tenzije oko statusa Tajvana su naglo porasle poslednjih godina. Tajpej je očigledno na vojne manevre Kine odgovorio tako što je na "svoje kopno" pozvao američku vojsku!

28.03.2024

17:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija