• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

03.05.2022

13:33

Stalno imate potrebu da PROČIŠĆAVATE GRLO? Moguće je da patite od OVE BOLESTI!

Ljubav

Stalno imate potrebu da PROČIŠĆAVATE GRLO? Moguće je da patite od OVE BOLESTI!

Podeli vest

Stalna potreba za pročišćavanjem grla ne mora da bude samo odraz navike, možda se radi o ovoj bolesti, za koju ipak treba da posetite lekara.

Mnogi ljudi imaju osećaj kao da im nešto "smeta" u grlu, pa ga malo-malo "pročišćavaju". I dok to može biti samo stvar navike, nekada je ovo zapravo simptom jedne bolesti.

Ukoliko pored pročišćavanja, iskusite i promuklost, otežano disanje, povišena temperaturu, malaksalost, kao i bol prilikom govora, to su sve pokazatelji laringitisa.

Laringitis je upala sluznice grla tj. dela dušnika u kojem se nalaze glasnice. Ako su glasnice natečene, zvukovi koji izlaze iz usta su nekoliko tonova viši ili niži. Moguća je i promuklost ili ostanak "bez glasa". Laringitis se može podeliti na akutni i hronični.

Akutni laringitis je uzrokovan infektivnim činiocima i karakterističan je, pre svega, za ljude mlađeg doba.

Hronični laringitis je bolest koja je karakteristična za odraslu populaciju. Uzrokovana je, pre svega, neinfektivnim iritirajućim činiocima, poput duvanskog dima, kojem je izložena cela sluznica disajnih puteva prilikom pušenja. Drugi činioci koji bi mogli pogodovati hroničnim upalnim promenama grkljana su alkohol, hronične infekcije gornjih disajnih puteva, pre svega, sinusa.

Foto: Pixabay

grlo

Prevencija

Ne naprežite glas preko svake mere. Izbegavajte zadimljene prostore. Ako je upala grla posledica alergijske reakcije na određene vrste hrane, uklonite onu hranu koju smatrate uzročnikom upale iz svoje prehrane.

Lečenje

Ako je posredi virusna upala grla, telo će se samo rešiti virusa. Ako se radi o bakterijskoj upali, doktor će vam dati antibiotike. Kod većine alergija doktori obično propisuju antihistaminike koji smanjuju oticanje i upalu. Pritom je važno štedeti glas od daljih napora. Ako ste, pak, samo preopteretili grlo npr. žustrim navijanjem na utakmici, lečenje nije potrebno. Važno je što više odmarati glas.

Napomena

Osim virusa i bakterija, upalu grla uzrokuje svako preopterećenje glasnica. Glasnice mogu oteći i zbog alergije i izloženosti jakim hemikalijama ili otrovima ili kao posledica izraslina ili tumora.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija