• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

04.05.2022

18:50

USPORAVAJU STARENJE, JAČAJU IMUNITET I REGULIŠU ŠEĆER! Osim što su fantastičnog ukusa, jagode blagotvorno utiče na organizam!

Ljubav

USPORAVAJU STARENJE, JAČAJU IMUNITET I REGULIŠU ŠEĆER! Osim što su fantastičnog ukusa, jagode blagotvorno utiče na organizam!

Podeli vest

Osim nagrade za nepce u vidu sveže ceđenog soka, voćne salate ili aromatičnih, zrelih plodova bez ikakvih dodataka, jagode su pravo bogatstvo za organizam

Korisne materije kojima obiluje ovo voće jačaju imuni sistem, tope suvišne kilograme, štite od dijabetesa i čuvaju mladost i vitalnost, te bi, prema rečima stručnjaka, jagode trebalo svakodnevno da se nađu na trpezi. Ova predivna biljka iz porodice ruža jedino je voće na svetu čija semena nisu skrivena, već krase površinu ploda. Postoji više od 600 vrsta, a osim veoma važnog vitamina C, ovo voće je odličan izvor vitamina K, mangana, kao i folne kiseline, kalijuma, riboflavina, vitamina B5, B6, bakra i magnezijuma.

Usporavaju starenje

Vitamin C koji se nalazi u jagodama neophodan je za proizvodnju kolagena, koji koži daje elastičnost i usporava pojavu bora. Elagična kiselina iz ovog voća sprečava uništavanje kolagena i pojavu upale kože, na taj način čuvajući svežinu lica. Možete ih koristi i kao masku za lice i dekolte - izgnječite dve jagode i pola narendane jabuke i dodajte kašiku jogurta i kašičicu meda.


Jačaju imunitet


Jagode se ubrajaju među pet voćki najbogatijih antioksidansima. Sadrže veći broj vitamina od pomorandže i limuna, ali i određene količine omega-3 masnih kiselina u semenkama.

Foto: Shutterstock

Jagode u činiji


Regulišu šećer

Ovo voće ima antiupalno i sedativno dejstvo, a istraživanja pokazuju da smanjuju nivo upalnog markera C reaktivnog proteina (CRP). Biljna vlakna u jagodama mogu da spreče nastanak dijabetesa tipa 2 jer usporavaju apsorpciju glukoze u krvi.

Štite od zračenja

Rezultati istraživanja pokazuju da ekstrakt jagode može da doprinese zaštiti od ultraljubičastog zračenja, povećavajući otpornost kože.

Jačaju memoriju

Istraživanja pokazuju da antocijanini, koji se nalaze u ovom voću, jačaju kratkoročnu memoriju i poboljšavaju pamćenje ukoliko se unose nekoliko nedelja u većoj količini.

BONUS VIDEO:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija