• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z.I.

10.05.2022

07:09

UKOLIKO STALNO SEDITE I NE KREĆETE SE, DOBIĆETE OVE PROBLEME! Naš nutricionista otkriva pravu istinu o TEORIJI od 10.000 KORAKA

Ljubav

UKOLIKO STALNO SEDITE I NE KREĆETE SE, DOBIĆETE OVE PROBLEME! Naš nutricionista otkriva pravu istinu o TEORIJI od 10.000 KORAKA

Podeli vest

Nutricionista Branka Mirković govorila je za Informer.rs o popularnoj teoriji da dnevno treba da hodamo 10.000 koraka, kao i o tome koliko je kretanje bitno za naše zdravlje

Iako mnogi od nas ne vole da se kreće, nutricionista Branka Mirković objašnjava da to nije čovekovo prirodno stanje.

 - Čoveku je prirodno stanje da se kreće, sedenje je neprirodan položaj… Ranije su se ljudi jednostavno kretali. Danas više sede, manje troše energije jer mnoge poslove za njih obavljaju savremeni kućni aparati, ne pešače nego i za male relacije koriste automobile, za jedan ili dva sprata liftove.

 - Sedenje i ne kretanje smanjuje mišićnu masu, sve više u svim populacijama postoje razne deformacije na kostima i zglobovima, problemi sa opstipacijom su toliko ucestali da više nikoga ne čude, nepravilno disanje… Deca su ranije trčala i igrala se i niko nije obraćao pažnju na korake. Danas sve generacije sede i istina je slabo se kreću - kaže Branka.

Kretanje nam je svima neophodno.

 - Ono što bi trebalo da bude normalno pojavljuje se kao savet da je kretanje neophodno. Nose se specijalni satovi, pametni telefoni broje korake, otvaraju se stručne diskusije, raspravlja se o tome koliko koraka treba dnevno da napravimo.

Foto: Printscreen You TubeK1 Televizija

Branka Mirković nutricionista

 

Prvo treba definisati koliko koraka za koga, koji uzrast

1. Koliko treba da se krećemo zavisi od godina, mladi mnogo više od starijih i starih osoba

2. Ko treba da se kreće, sigurno svi i to svako svojim tempom. Najpravilnije je da kontrolišemo brzinu kretanja uz proveru daha. Ako možete normalno da govorite bez da gubite dah onda je pravilna brzina.

3. Krećite se tako što ćete odrediti dužinu kretanja i merite vreme. Kako povećavate kondiciju vreme pređene određene dužine će se skraćivati.

4. Krećite se određenim ritmom bez zastajkivanja, mlađe i osobe bez zdravstvenih tegoba mogu da pojačaju tempo ili neke kraće deonice istrce

5. Krećite se po parku, sumarku ili nekoj ulici sa sto manje saobraćaja

Foto: Shutterstock

Sedenje

6. Nađite partnera za hodanje, ako vam nije prijatno da sami hodate, šetajte kućnog ljubimca

7. odredite doba dana koje vam najviše prija, starijima se preporučuju večernje šetnje posle obroka

8. obuća i odeća treba da bude udobna, a ne treba ni loše vreme da bude opravdanje

9. postavite cilj jer možda u početku 10 000 koraka izgleda mnogo ako ste uporni i  istrajni brzo ćete osetiti zadovoljstvo u hodanju

10. nedostatak vremena nije opravdanje, možete u toku dana podeliti kretanje, koristite svaku priliku da se krećete i ne koristite uvek lift

BONUS VIDEO:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!
Fudbal

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!

Fudbaleri Evertona pobedili su u derbiju nadoknađenog 29. kola velikog rivala Liverpul sa 2:0, dok je Mančester junajted tek pred kraj susreta sa Šefild junajtedom uspeo da "prelomi" 4:2. Jako važne pobede ostvarili su igrači Bornmuta nad Vulvsima 1:0 i Kristal palasa protiv Njukasla 2:0.

24.04.2024

23:05

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija