• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

12.05.2022

12:18

SVI MI GOVORE DA IZGLEDAM DOBRO, A ZAPRAVO IMAM RAK! Popularni voditelj otkriva SIMPTOME retke bolesti, ali objašnjava da IPAK uspeva da VODI EMISIJU

printscreen youtube RandomRadioJottings

Ljubav

SVI MI GOVORE DA IZGLEDAM DOBRO, A ZAPRAVO IMAM RAK! Popularni voditelj otkriva SIMPTOME retke bolesti, ali objašnjava da IPAK uspeva da VODI EMISIJU

Podeli vest

Voditelj BBC radija David Hamilton (83) ima redak rak krvi koji mu daje 'preplanulost' i crveno lice, a ljudi, neznajući kakvu bitku vodi, redovno mu govore da dobro izgleda

Legendarni voditelj BBC radija ostao je zbunjen prošle godine kada su prijatelji i porodica rekli da ima sjaj oko sebe i da izgleda zdravije nego ikad.

Ovaj 83-godišnjak je rekao da ga je dijagnoza "zatekla" nakon što nije patio od drugih znakova bolesti.

Tek kada je jednog dana počeo da mokri krv i kada ga je lekar uputio kod specijaliste, dijagnostikovana mu je vera policitemija.

Ova retka bolest uzrokuje da telo previše proizvodi crvena krvna zrnca, zbog čega koža dobija „veoma ružičasti ten“.

 - Svako ko me vidi kaže kako dobro izgledam -  rekao je Hamilton za MailOnline.

'Previše crvenih krvnih zrnaca daje vam veoma ružičast ten, tako da izgleda kao da ste preplanuli.'

Hamilton, koji živi u Saseksu sa suprugom Drinom, nastavlja da prezentuje emisiju za vreme ručka na radiju Boom Radio šest puta nedeljno uprkos dijagnozi.

Sada uzima tablete za hemoterapiju za lečenje neizlečivog stanja, koje može dovesti do prerane smrti ako nije dobro kontrolisano.

 

 

Hamilton je dodao:

 - Reč „rak“ plaši sve. Ali moj konsultant je rekao da to stavim u perspektivu, „ako ćete imati rak, ovo je najbolji rak koji možete imati. To je bilo veoma utešno - rekao je David.

Hamiltonov lekar opšte prakse uputio ga je u Centar za rak Svetog Luke u bolnici okruga Rojal Sari u Gilfordu u Sariju nakon što se požalio na krv u urinu prošlog novembra.

Vera policitemija može izazvati glavobolje, zamagljen vid, vrtoglavicu i umor, kao i crvenu kožu - posebno na licu, rukama i stopalima, piše Daily Mail.

Obično je uzrokovan promenom gena koja uzrokuje da koštana srž proizvodi previše crvenih krvnih zrnaca.

Prosečna starost dijagnoze je 60 godina, a smatra se da oko jedan od 50.000 Britanaca ima to stanje.

Očekuje se da pacijenti stariji od 60 godina žive 14 godina nakon dijagnoze, a očekivani životni vek raste na 24 godine za mlađe od 60 godina.

 - Nisam imao nikakve druge indikacije, poput vrtoglavice ili umora, i zato me je dijagnoza zatekla. Kada me je lekar opšte prakse poslao u St Luku, rekao sam ženi: „Šta ja radim ovde, nemam rak? - iskreno je rekao voditelj.

 

 

 - Osećao sam se sasvim dobro, osim što sam piškio krv, što je uvek zabrinjavajuće, ali to je mogla biti posledica infekcije. Rekli su mi da imam previše crvenih krvnih zrnaca i da sam u opasnosti od srčanog ili moždanog udara- naveo je on.

Lekar mu je savetovao da smanji alkohol i crveno meso i da više vežba, pa svakog dana šeta psa, a leti planira da pliva.

Takođe je nastavio da predstavlja svoju radio emisiju na Boom radiju — nacionalnoj radio stanici širom Velike Britanije.

 - Nastavak rada na Boom radiju mi je bio važan jer volim svoj posao. Otkako sam počeo na dan kada je lansiran u februaru prošle godine, nisam propustio emisiju. Kada mi je dijagnostikovan rak, nije bilo nikakve razlike. Upravo sam išao na bolničke preglede oko moje emisije. To pokazuje da možete nastaviti da radite -  rekao je Hamilton.

Di-džej je otkrio i kako je njegova supruga Drina, sa kojom se oženio na Karibima 1993. godine, bila "fantastična" i velika podrška.

 - Mislim da je bio veoma dobar potez u mojoj karijeri oženiti se nekom ko je bila bivša medicinska sestra. Svaki put ide sa mnom u bolnicu. Ponekad se ona vozi kući jer nakon što daš mnogo krvi, ne bi trebalo da voziš, pa je ona šofer - otkrio je voditelj.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!
Fudbal

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!

Sezona u evropskim klupskim takmičenjima ulazi u samu završnicu. Odigrani su svi revanš mečevi četvrtfinala u Ligi šampiona, Ligi Evrope i Ligi konferencija i poznati su svi polufinalni parovi. Ono što odmah privlači pažnju jeste da engleska Premijer liga u završnici kontinentalnih takmičenja ima samo jednog predstavnika! Iako važi za ligu u kojoj se igra najbolji fudbal, Englezi su ove sezone doživeli debakl! Postavlja se pitanje, da li je to samo izolovan incident ili nagoveštaj da u evropskom klupskom fudbalu duvaju neki novi vetrovi?

19.04.2024

13:44

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija