• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z.I.

19.05.2022

07:08

VIŠE PUTA PRŽITE HRANU U ISTOM ULJU? Nutricionista Branka Mirković otkriva da je JEDNA STVAR posebno OPASNA za ZDRAVLJE

Printscreen You Tube K1 Televizija

Ljubav

VIŠE PUTA PRŽITE HRANU U ISTOM ULJU? Nutricionista Branka Mirković otkriva da je JEDNA STVAR posebno OPASNA za ZDRAVLJE

Podeli vest

Nutricinosta Branka Mirković govorila je za Informer.rs o tome koliko je štetno kada se isto ulje zagreva više puta. Ovom prilikom napomenula je da je takva hrana štetna i bogata lošim masnoćama i kalorijama

Već nam je poznato da restorani koriste friteze,a nutricionista Mirković objašnjava zbog čega je ta vrsta hrane nezdrava.

 - U fritezama se isto ulje više puta zagreva i prži hrana. Friteze se najviše koriste u restoranima, lancima brze hrane... a pre par godina prave se i prodaju male kućne friteze. Jedno vreme su bile veoma populane jer mnogi vole pomfrit, pohovano meso, pohovanu ribu i pohovano povrće..

 - Mnogo puta je pisano o štetnosti ovakve hrane, posebno ako se često jede. Takva hrana je bogata kalorijama i lošim masnoćama. Da bi se dobro isprzila potrebna je velika količina ulja, jer hrana mora da pliva i da se kuva u ključalom ulju. Tako zagrejano ulje postaje veoma štetno za zdravlje. Zagrevanjem se javljaju hemiske reakcije koje su veoma štetne za zdravlje. Posebno je opasno kada ulje počne da se puši jer je pregrejano, pregorelo, sa ostatcima hrane i kada se ponovo zagreva - kaže Branka.

Foto: Pixabay

Prženje hrane

Mnogi isto ulje zagrevaju više puta

Potrebno je da vodite računa u kakvom ulju se prži hrana koju volite.

 - Ako volite hranu koja se prži u dubokoj masnoći, samo jednom ga ugrejte i vodite računa da ga ne pregrejete. Stavite namirnice pre tačke pregrevanja, tako ćete smanjiti temperaturu ulja i održavajte temperaturu. Ako ipak volite tako pripremljenu hranu, jedite je retko u posebnim prilikama, uvek se setite da je visoko kalorična i ima malo nutritivnih vrednosti.

- Dobra vest je da je kuhinjska tehnologija napredovala, na tržištu postoje friteze na topli vazduh. Cene su različite kao i kvalitet. Ukus hrane je približno isti ali je neuporedivo zdravije pripremanje. Savet je da se dobro informišite pre kupovine, posebno obratite pažnju na posudu u kojoj se priprema hrana. Najbolje su one koje imaju rotaciju odnosno mešaju hranu tokom termicke obrade i  uvek birajte da posuda u kojoj se priprema hrana bude vrhunskog kvaliteta.

Foto: Pixabay

Ako volite bečke šnicle, potrebno je da znate kako se one pripremaju.

 - Za ljubitelje pohovanog mesa, bečke snicle treba reci da se prži u ulju sa puterom na nižoj temperaturi ili na čistoj svinjskoj masti. Ovako pripremljene šnicle su odličnog ukusa, povremeno uživanje je dozvoljeno - objašnjava Branka.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Dodik jasno poručuje: U Srebrenici se nije dogodio genocid!
Politika

Dodik jasno poručuje: U Srebrenici se nije dogodio genocid!

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas da se Republika Srpska prema događajima u Srebrenici uvek odnosila kao prema mestu gde je počinjen zločin, ali da nije tačno da je počinjen genocid, jer definicija genocida nije ispunjena ni u delovima u Srebrenici.

18.04.2024

12:34

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Završena obdukcija roditelja koji su ubili decu pa skočili u smrt! Evo koje supstance su pronađene u krvi Lava i Martine!
Hronika

Završena obdukcija roditelja koji su ubili decu pa skočili u smrt! Evo koje supstance su pronađene u krvi Lava i Martine!

U telima Lava P.S. (25) i njegove dve godine mlađe supruge Martine P.S. pronađeno je da su imali alkohola u organizmu. Iz zapisnika o hemijsko-toksikološkim analizama uzoraka koji su uzeti od njih dvoje, proizilazi da je kod oboje, pored alkohola, u organizmu pronađeno i prisustvo lekova protiv bolova, povišene telesne temperature i kašlja, kao i njihovih metavolita.

18.04.2024

09:20

Sport

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)
Partizan

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)

Košarkaši Partizana trijumfalno su krenuli u odbranu titule u ABA ligi, pošto su sinoć u Beogradskoj areni prilično glatko i ubedljivo savladali Igokeu sa 94:85 u prvom meču četvrtfinalne serije regionalnog takmičenja. Navijači crno-belih, osim zbog trijumfa, imaju razlog za zadovoljstvo i zbog uspona forme igrača koji je do pre nekoliko nedelja praktično bio zaboravljen i potpuno otpisan, a reč je o Amerikancu sa pasošem Hrvatske, Džejlinu Smitu (29)!

18.04.2024

10:28

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija