• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

21.05.2022

12:10

Ishrana trudnica tokom letnjih vrućina! Manje mesa, više voća

Ljubav

Ishrana trudnica tokom letnjih vrućina! Manje mesa, više voća

Podeli vest

Buduće majke dobro znaju da tokom devet meseci ne treba da jedu za dvoje, ali o izboru namirnica i njihovom kvalitetu i te kako moraju da vode računa

Iznenadni prohtevi za pojedinim slatkim ili slanim đakonijama dozvoljeni su svakoj trudnici, a tokom leta treba da pojačaju porcije voća i povrća.

 Treba da jedu što više kajsija, breskve, dinje, lubenice, paradajz, šargarepu, svežu papriku jer ove namirnice sadrže biljne pigmente koji imaju antioksidativne osobine i podstiču pigmentaciju, piše Bebac.com.

Dobro je i konzumirati jogurt, kiselo mleko i kefir koji sadrže enzime, vlakna, vitamine i minerale, kao i probiotske bakterije korisne za održavanje crevne flore, naročito u letnjim mesecima.

Organizam tokom vrućina traži laganu hranu, sa više vlakana, a manje masnoća i belančevina. To znači da trudnice u ovom periodu treba da izbegavaju so, suvomesnate proizvode, pohovano, prženo i masno meso, kao i zaprženu i začinjenu hranu.

Foto: Freepik.com

Ishrana

Mediteranska ishrana bi dobro došla budućim majkama jer pozitivno utiče na organizam, pa salata od morskih plodova obavezno jednom nedeljno treba da bude na meniju.

Svakoj trudnici se napominje da je važno da pije dovoljno vode da bi se nadoknadili elektroliti koji se gube znojenjem. Dovoljan unos vode smanjuje urinarne infekcije i sprečava zatvor i dehidriranost tela, koja može dovesti do ozbiljnih posledica.

Naime, pre porođaja telo trudnice proizvodi hormon pitocin, koji je veoma sličan hormonu koji se luči kada je organizam dehidriran. Dehidrataciju telo trudnice shvata kao prisustvo pitocina, pa može dovesti do kontrakcija. Zato je važno, posebno u poslednja tri meseca, da trudnice piju dovoljno vode jer zbog pojačanih kontrakcija može doći do prevremenog porođaja.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija