• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

19.05.2022

13:33

POVEĆANA TEŽINA, NESANICA I STRAH SU SIMPTOMI OVOG POREMEĆAJA! Mali vodič za bolje poznavanje žlezda

Shutterstock

Ljubav

POVEĆANA TEŽINA, NESANICA I STRAH SU SIMPTOMI OVOG POREMEĆAJA! Mali vodič za bolje poznavanje žlezda

Podeli vest

U našem organizmu sve funkcioniše pod uticajem hormona

Čak i vrlo male doze menjaju nam raspoloženje, ponašanje, rad pojedinih organa. Ako se taj sistem "pokvari", a mi zanemarujemo znake koje nam telo šalje, kao posledice javiće se blaže ili teže zdravstvene smetnje, piše Emedicinehealth. Evo malog vodiča za bolje poznavanje žlezda.

Hipofiza se nalazi na bazi lobanje u mozgu i ona nadzire i upravlja radom većine žlezda u telu. Proizvodi hormon rasta koji podstiče rast tela delujući na sve ćelije, hormon TSH koji nadzire rast i rad štitaste žlezde, itd.

Smetnje u poremećaju: Najčešći problem je preterano ili nedovoljno lučenje jednog ili više hormona hipofize, poput hormona štitaste žlezde ili nadbubrežnih žlezda. Simptomi su glavobolja u kombinaciji s problemima vida.

Hipotalamus je smešten u mozgu, a upravlja seksualnom željom, osećajem gladi i žeđi, telesnom temperaturom, disanjem, srčanim ritmom... Deluje kao unutrašnji sat organizma i upravlja svim životnim funkcijama.

Smetnje u poremećaju: Problemi se uočavaju sa preteranim ili umanjenim željama, uzrokovani hormonskim "ispadima".

Foto: Shutterstock

Zdravlje je najvažnije

Štitasta žlezda smeštena je u dnu vrata. Proizvodi hormone koji utiču na rast, proizvodnju telesne energije i brzinu metabolizma.

Smetnje u poremećaju: Kod slabijeg rada javlja se usporenost metabolizma, a kod jakog ubrzanost. Za oba poremećaja karakteristično je lupanje srca, slabljenje noktiju i kose, poremećaji menstrualnog ciklusa, nagle promene telesne težine.

Gušterača ili pankreas nalazi se u gornjem delu trbušne duplje. Kontroliše nivo šećera u krvi lučenjem hormona insulina i glukagona.

Smetnje u poremećaju: Najčešći simptom je promena telesne težine, stalan osećaj žeđi, malaksalost i drugi znaci koji upućuju na nastanak šećerne bolesti.

Nadbubrežna žlezda nalazi se iznad bubrega. Odgovorna je za proizvodnju hormona kortizona i kortizola, ali je zaslužna i za malu količinu muških i ženskih polnih hormona, kao i hormona stresa - adrenalina.

Smetnje u poremećaju: Kod pojačanog rada dolazi do prekomernog stvaranja androginih steroida, odnosno testosterona i sličnih hormona. Dolazi do pojačane dlakavosti kod oba pola, pojave akni, jačanja libida, poremećaja u menstrualnom ciklusu.

Foto: Shutterstock

Jajnici su zaduženi za reprodukciju. Regulišu menstrualni ciklus, omogućavaju sazrevanje i stvaranje jajnih ćelija, proizvode hormone estrogen i progesteron.

Smetnje u poremećaju: Najčešće se radi o sindromu policističnih jajnika, za koji je tipičan neregularan - skraćen ili produžen menstrualni ciklus, pojačana dlakavost, pojava akni, neplodnost, debljanje oko trbuha.

Testisi su muške polne žlezde, a njihova uloga je proizvodnja spermatozoida i hormona testosterona.

Smetnje u poremećaju: Najčešće se vezuje za poremećaje u radu drugih žlezda, a rezultat su smanjeni broj spermatozoida i neplodnost, smanjeni libido, gubitak kose, umor i manjak energije, slabljenje erekcije.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija