• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Zdravaiprava.com

24.05.2022

23:00

OVA BILJKA ŠTITI OD STRESA! Ima i mnoga druga svojstva...Evo o čemu je reč...

Ljubav

OVA BILJKA ŠTITI OD STRESA! Ima i mnoga druga svojstva...Evo o čemu je reč...

Podeli vest

Bosiljak ima snažna antioksidansna svojstva, koja štite organizam od oštećenja nastalih delovanjem slobodnih radikala

Istovremeno, svojstva bosiljka sprečavaju starenje ćelija i nastanak pojedinih vrsta karcinoma. Beta-karoten koji se u organizmu pretvara u vitamin A predstavlja jedan od ključnih antioksidanasa, jer sprečava oksidaciju holesterola u krvotoku, štiteći na taj način srce i krvne sudove.

Bosiljak jača i srčani mišić, delujući preventivno protiv nastanka infarkta.

Ova biljka smanjuje stres, jača imunitet, snižava holesterol, pospešuje rad metabolizma, reguliše krvni pritisak i šećer.

Foto: pixabay

Bosiljak štiti srce i krvne sudove

Ova biljka otklanja i stres

Nedavne studije pokazale su da listovi bosiljka igraju značajnu ulogu u zaštiti od stresa, jer imaju adaptogena svojstva. Takođe, bosiljak uništava više od 99 odsto bakterija u ustima, koje su odgovorne za stvaranje lošeg zadaha, zubnog kamenca, plaka i karijesa.

Kao diuretik, ova biljka pomaže pri smanjivanju nivoa mokraćne kiseline u telu, koja je glavni krivac za stvaranje kamenja u bubregu.

Bosiljak se dosta koristi i u kulinarstvu, kao čuveni pesto sos od bosiljka. Veoma je zastupljen u mediteranskoj ishrani, a koristi se i svež, kao dodatak raznim jelima.

Foto: pixabay

Zdrav namaz

 

PESTO OD BOSILJKA

Potrebno je

3 čena belog luka
100 g pinjola
150 g svežeg bosiljka
200 ml maslinovog ulja
so
beli biber
50 g parmezana

PRIPREMA

Beli luk narezati na kockice srednje veličine. Pinjole lagano popržiti na vatri ( bez ulja ) dok ne poprime zlatno – smeđu boju te ostaviti da se ohlade. Grubo naseckati bosiljak i pripremiti 200 ml maslinovog ulja. Štapnim mikserom izmiksati beli luk, hladne pinjole i bosiljak, potom dodati maslinovo ulje te nastaviti miksati dok se ne dobije kremasta, ali ne previše usitnjena masa. Dodati sitno rendani parmezan. Na kraju posoliti i pobiberiti po želji.

 

TINKTURA OD BOSILJKA

Ostavite 20 g sitno seckanih stabiljki bosiljka tokom 15 dana u 100 ml 70% alkohola. Nakon procesa mirovanja, tinkturu procedite i čuvajte u dobro zatvorenoj staklenoj bočici. Koristi se kao oblog za osip, za dezinfekciju rana ili kod uboda insekata.

Foto: Shutterstock

Čaj idealan za prehlade

 

ČAJ OD BOSILJKA

Dve kašičice usitnjenih listića ili jednu kašičicu suvog ili bosiljka u prahu, prelijte sa 250 ml vruće vode i ostavite par minuta da odstoji. Ovaj napitak je dobar zbog izrazitog umirujućeg dejstva, smiruje napetost i ima protivupalno dejstvo. Idealan je za prehlade, kašalj i upalu grla. Kod jačih upala grla savetuje se da mlak čaj grgoćete u grlu.

 

TONIK ZA LICE

250 g vode staviti da se kuva (kao za čaj). U međuvremenu 2-3 kašike svežeg bosiljka pritisnuti dok ne pusti sok u posudi (najbolje keramičkoj). Potom ga preliti prokuvanom vodom. Posudu ostaviti da odstoji 20 minuta. Zatim procediti. Kad se ohladi presudi u drugu posudu (poželjno sa pumpicom). Bočicu sa tonikom držati u frižideru. Tonik upotrebiti u roku od 5-7 dana . Koristiti tonik ujutru i uveče – kada želite da očistite lice ili da ga samo osvežite.

NAPOMENA: Da bi bosiljak imao pravo dejstvo, mora se brati u određeno doba i to u par navrata, najbolje je tokom leta pre cvetanja. I da, zbog sedativnog dejstva, ne preporučuje se trudnicama u početku trudnoće, kao ni bebama mlađim od šest meseci.

 

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija