• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

27.05.2022

17:15

Koliko SATI SNA nam je neophodno?

Informer.rs

Ljubav

Koliko SATI SNA nam je neophodno?

Podeli vest

Iako je svrha sna još uvek donekle misterija, stručnjaci kažu da spavanje utiče na skoro svaki deo ljudskog tela. Kao rezultat toga, nedostatak sna povećava rizik od raznih zdravstvenih problema, od dijabetesa do depresije. Da bi ostali zdravi, ljudima je potreban adekvatan san na redovnoj osnovi

Većina odraslih bi trebalo da spava sedam ili više sati svake noći kako bi izbegli negativne posledice po zdravlje. Međutim, koliko sati spavanja treba pojedinoj osobi zavisi od starosti i drugih zdravstvenih faktora.

San je veoma važan za naše fizičko i mentalno zdravlje. 

Tokom sna mozak prerađuje informacije i događaje koji su se odigrali tokom dana, ali i emocije i slike koje čuvamo iz prošlosti. Koliko nam je sati sna zaista potrebno zavisi pre svega od toga koliko smo se istrošili prethodnog dana i kakvo nam je opšte zdravsteno stanje.

Spavanjem pokrećemo najvažnije fiziološke procese. Oni pomažu našem telu da se regeneriše, odmori ili savlada neku bolest. Dugačka je lista dobrobiti koje dovoljno spavanja donosi, evo nekih: 

Foto: Shutterstock

Spavanjem pokrećemo najvažnije fiziološke procese

telo tokom spavanja reguliše i oslobađa hormone koji kontrolišu apetit, metabolizam i rast. 
san pojačava funkciju mozga, koncentraciju, fokus i produktivnost.
spavanjem se smanjuje rizik od bolesti srca i mozga. 
održava se imuni sistem.
smanjuje rizik od hroničnih zdravstvenih stanja i depresije.
poboljšava se celokupno psihičko stanje zbog optimalne produktivnosti i fizičke ravnoteže.

Koliko sati sna nam treba: 7-9 sati za dugovečnost

Koliko sati sna nam je potrebno da bi smo se fizički oporavili od napora prethodnog dana, zavisi od načina života koji vodimo. Nije isto da li smo dan proveli u šumskoj šetnji, uživajući na plaži, ili smo imali stresan dan u kancelariji, naporan dan u fabrici ili na gradilištu…

Kako bismo sledećeg dana dali najbolje od sebe, vreme koje provedemo u krevetu trebalo bi da se uklapa u preporučeno vreme. Ovo su neke od vremenskih vrednosti, kojima treba da se pridržavamo. One predstavljaju optimalano vreme koji je zdravo izdvojiti za spavanje:      

Uzrast i preporučeno dnevno vreme spavanja

Bebe: 16-18 sati

Deca predškolskog uzrasta: 11-12 sati

Deca školskog uzrasta: ne manje od 10 sati

Tinejdžeri: 9-10 sati

Odrasli (uključujući i seniore): 7-9 sati

Foto: Shutterstock

Tokom sedam do devet sati sna, ćelije se brže regenerišu, proces starenja usporava, a vi ste na dobrom putu da sebi obezbedite dugovečnost.              

Kao što možete primetiti potrebe za spavanjem su različite čak i unutar iste starosne grupe. Da li dobro funkcionišete nakon sedam sati ili vam je potrebno da odspavate koji sat više zavisi od individualnih potreba, ali i od spoljašnjih faktora.

To su pre svega stres, hrana koju ste konzumirali pre spavanja, umor, kvalitet kreveta ili dušeka i jastuka na kom spavate. 

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija