• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav&zdravlje/N.L.

29.05.2022

16:27

NEKA VAM CIPELE ZAMIRIŠU! Sprečite prekomerno znojenje nogu na 2 fronta!

Ljubav

NEKA VAM CIPELE ZAMIRIŠU! Sprečite prekomerno znojenje nogu na 2 fronta!

Podeli vest

Leto kuca na vrata, vrućine su već počele, sa kratkom pauzom, što znači da se znojimo više nego što bismo želeli, a to se isto događa i našim stopalima...

Ako prekomernom znojenju nogu dodamo obuću od veštačkih materijala, rezultat su mirisi koji “štipaju za oči”. Da biste mogli da se izujete kad god poželite, a da pritom svi oko vas ne popadaju u nesvest, sledite nekoliko jednostavnih preporuka.

Voda, sapun, dezodorans

Pravilo broj jedan: redovno perite noge! Ovo se svakako podrazumeva, ali nekim ljudima leti nije dovoljno da to rade samo uveče. Ako je potrebno, perite noge tri puta u toku dana. Kao što nakon tuširanja stavljate dezodorans (antiperspirant) ispod pazuha, isto tako uradite sa stopalima.

Foto: Shutterstock

U kupku stavite kašiku kamilice, đumbira, sladića, origana i žalfije

Nekoliko puta nedeljno (može i češće) priuštite svojim stopalima osvežavajuće kupke. Protiv prekomernog znojenja uzmite kašiku kamilice, đumbira, sladića, origana i žalfije i prelijte sa litar i po proključale vode. Poklopite i sačekajte da odstoji 30 minuta, zatim procedite i prespite u lavor. Potopite noge u kupku i držite ih dvadesetak minuta.

Prateći simptomi

Neprijatan miris stopala se može pojaviti i zbog nadovezane infekcije.
- Osobe koje imaju gljivičnu infekciju stopala mogu da imaju osećaj svraba ili peckanja praćen crvenilom, perutanjem, pa čak i plikovima. Ukoliko imate bilo koji od navedenih simptoma javite se lekaru radi terapije, ali i preporuke kako da se ponašate s obzirom na to da je možete preneti drugoj osobi. Infekcija se najčešće leči antigljivičnim kremama, a u pojedinim slučajevima kapsulama ili tabletama – savetuje Bojana Petrović, dermatolog.

A možete da napravite i losion od žalfije. Prelijte 50 grama žalfijinih listova sa 300 ml 70% alkohola. Promućkajte dobro i zatvorite, pa zatim ostavite 14 dana na tamnom mestu. Procedite u čistu flašu i dodajte mu 60 kapi ulja od čajevca. Dobro oprana i osušena stopala premazujte ovim losionom svako veče pred spavanje.

Dva fronta

Čista i mirišljava stopala vam neće mnogo vredeti ako ne vodite računa i o obući. Najvažnije pravilo je da jedan par nosite najduže tri dana! Takođe, jedan od trikova koji mogu da vam pomognu jeste nošenje pamučnih uložaka koje možete prati u mašini i često (svakodnevno) menjati.

Foto: pexels.com

U svu obuću stavite sodu bikarbonu i ostavite preko noći

Soda bikarbona je jedan od najefikasnijih i najjednostavnijih recepata protiv gljivica. U svu vašu obuću (cipele, patike…) sipajte po jednu kašičicu sode, protresite i ostavite da odstoji preko noći. Ujutru obuću dobro protresite, a uveče ponovite postupak. Slično možete upotrebiti i bebi puder. Tokom noći u obuću možete da ostavite i nekoliko listića žalfije i lavande, kao i koru pomorandže, limuna i grejpfruta.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija