• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

31.05.2022

09:40

Sa ovom biljkom se LAKŠE DIŠE! Iskoristite cvetove aromatičnog drveta i napravite čaj i losion za kožu

Ljubav

Sa ovom biljkom se LAKŠE DIŠE! Iskoristite cvetove aromatičnog drveta i napravite čaj i losion za kožu

Podeli vest

Zova je jedna od najstarijih biljaka u Evropi, a kako na našim prostorima cveta od maja do jula, fitoterapeuti preporučuju da je sada pravo vreme da iskoristite blagodeti njenog opojnog cveta

Ova biljka je od davnina poznata jer blagotvorno deluje kod astme, bronhitisa i alergije, odlična je pomoć za probleme s varenjem i kožom. Zato naši stari ne propuštaju priliku da idu u berbu, a od svežih cvetova najčešće prave gust sok, za koji tvrde da je rastvoren vodom odličan za osveženje na vrućinama, ili ih suše i čuvaju za pripremu čaja.

Ako ne idete u prirodu, cvetove zove možete kupiti čak i na pojedinim pijacama.

Domaći sok

Za pripremu soka potrebno vam je 20 cvetova zove, litar vode, sok jednog limuna i 800 grama šećera.

U litar vode potopite 20 cvetova sveže zove i ostavite da odstoji 24 sata na tamnom i hladnom mestu. Posle toga procedite, dodajte šećer i sok limuna i ostavite da odstoji još 24 sata, povremeno mešajući da bi se šećer rastopio. Sok procedite kroz duplu gazu i sipajte u flašu. Ovaj sok se pije razređen vodom.

Foto: Shutterstock

Zova

Čaj

Čaj od suvih cvetova zove  pomaže kod upornog i suvog kašlja. Cvetovi zove bogati su vitaminom C, taninima, karotenom, a imaju blagotvorno dejstvo, pa su napici od nje odlični da izbacite višak tečnosti u organizmu. Sve što treba da uradite jeste da cvetove zove osušite na tamnom i suvom mestu i da ih tako suve izmrvite, stavite u teglu i čuvate za čaj.

Losion za osetljivu kožu

Sa dve šolje ključale vode prelijete 25 grama osušenog cveta zove i poklopite. Kada se ohladi, procedite u čistu staklenu posudu i čuvajte u frižideru.

Losionom natopite komadić vate i očistite lice. On umiruje i osvežava osetljivu kožu. Losion od zove trebalo bi da upotrebite tokom naredna tri dana.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

ZSO da se formira što pre! Makron očitao lekciju Aljbinu Kurtiju
Politika

ZSO da se formira što pre! Makron očitao lekciju Aljbinu Kurtiju

Predsednik Francuske Emanuel Makron poručio je danas u telefonskom razgovoru sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem da pridaje veliki značaj napretku u formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) i istakao posvećenost dijalogu Beograda i Prištine, saopštila je Jelisejska palata.

23.04.2024

22:02

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija